keresés a weboldalon

Mindszentysek Szent Imre imatábora Kőszegen

Zalaegerszeg címer
Hírek

Mindszentysek Szent Imre imatábora Kőszegen

2014 október 06 - hétfő
A Mindszenty József Általános Iskola, Gimnázium és Kollégium az elmúlt évhez hasonlóan idén is lehetőséget teremtett arra, hogy a diákok a mozgalmas, sikerekben gazdag iskolaév végén együtt kapcsolódhassanak ki és élvezhessék a nyarat, a pihenést.

A Szent Imre imatáborban Kocsis Zsuzsanna és Illés Csaba táborvezető tanáraink vezetésével általános iskolások, gimnazisták és egyetemisták egy közösségben vettek részt.

Szálláshelyünk a Jurisich Gimnázium kollégiumában volt. A tábornyitó megbeszélés után városnéző sétára indultunk. A Kék Huszár Vendéglőben elfogyasztott finom ebédet követően látogatást tettünk a kőszegi Missziós Házban. Hirth Vilmos verbita atya volt a házigazdánk, aki szentmisét mutatott be, majd kalandos életútjával ismertetett meg bennünket, kiemelten megemlítve a Paraguayban töltött 30 évet. Az élményekben bővelkedő első napot egy Szent Imre életéről szóló film megtekintésével és közös elmélkedéssel, esti imádsággal zártuk.

Kedden reggel a napot Isten dicséretével kezdtük, pontosítottuk az előző nap kialakított csoportoknak a tábor folyamán végrehajtandó feladatait. Délelőtt elsőként egy modern játszótéren élhettük ki kisgyermeki énünket. Utána megnéztük a Természetvédelmi Látogatóközpontot és a Chernel-kertet, ahol különleges növényekkel és állatokkal ismerkedhettünk meg. Délután a Király-völgyben tettünk egy könnyed túrát, majd a Csónakázó-tó nyugalmas csendjébe feledkeztünk bele. Részt vettünk az esti szentmisén a Szent Jakab templomban, melyet Vargha Zsolt atya, budapest-városmajori plébános mutatott be, aki a nyári lelki feltöltődés idejét töltötte Kőszegen. A tartalmas napunkat közös pizzázás, labdarúgó vb elődöntő mérkőzés-nézés, a 2013-ban Strasbourgban megrendezett Taizéi Ifjúsági Találkozón részt vevő volt diákjaink vetítéses beszámolója és imádság zárta.

Szerdán délelőtt „elfoglaltuk” a Jurisich-várat. A középkor különleges világában érezhettük magunkat, lakomához ülhettünk a korabeli megterített asztalhoz, megküzdhettünk egymás ellen az akkori fegyverekkel, beöltözhettünk a korhű viseletbe. Délután kézműves foglalkozást tartottunk az újrahasznosítás jegyében. Hulladék-anyagokból szebbnél szebb dísz- és ajándéktárgyak készültek. Az esti szentmise után Zsolt atya saját irodalmi alkotását, egy gyönyörű tantörténetet olvasott fel számunkra, mi pedig ajándékkal kedveskedtünk neki. Az esti órákban a csapatok a következő napi előadásra készültek, és ismét végigizgulhattunk egy újabb vb-elődöntőt.

Utolsó napunkat is közös imádsággal indítottuk. A reggeli elfogyasztása után a közösségi teremben gyűltünk össze. Itt a csoportok először a Szent Imre-i példa napjainkra alkalmazhatóságát mutatták be ötletesebbnél ötletesebb jelenetek formájában. Ezt követően a látványosan illusztrált tábori naplókat és a tábor alatt készült rajzokat, irodalmi alkotásokat mutatták be a táborozók egymásnak. Majd a csoportvezetők és a táborvezetők mondtak köszönetet a résztvevőknek a közösen töltött élményekben gazdag napokért, a szép emlékekért. Ekkor került sor a jutalmak átadására is. Ahogy valamennyi lelki programunkon, ezúttal is hangszerekkel kísért énekekkel adhattunk hálát a közösségünkért, a minket támogatókért, a programjainkért, az önfeledt kikapcsolódásért. Volt diákjaink fogalmazták meg a mindenki szívét melengető gondolatot: „Aki mindszentys volt, mindig mindszentys marad!”

Ebéd után Kőszeg csodás és nagy történelmi múlttal rendelkező templomait (Szent Jakab templom, Szent Imre templom, Jézus Szíve templom) jártuk végig Mikolás Attila atya szakértő idegenvezetésével. Majd az átélt élmények örömével, a remélt újabb tábori- és egyéb találkozások reményében vettünk búcsút egymástól.

„Lábam előtt mécses a Te Igéd, ösvényem világossága.” (Zsolt. 119,105)

Nátrán Dóra és Krajczár Lilla (8.a)
Mindszenty József Általános Iskola, Gimnázium és Kollégium

Tartalom megosztása: