keresés a weboldalon

Mindszentysek Szent Márton imatábora Szombathelyen

Zalaegerszeg címer
Hírek

Mindszentysek Szent Márton imatábora Szombathelyen

2013 október 02 - szerda
A Mindszenty József Általános Iskola, Gimnázium és Kollégium idén lehetőséget teremtett arra, hogy a hagyományos hittantábor mellett egy másik tábornak is részesei lehessenek az elsősorban gimnazista diákok. A Szent Márton imatábort Kocsis Zsuzsanna és Illés Csaba táborvezető tanáraink azok számára szervezték meg, akik a tanév során aktívan részt vettek az iskola hit- és közösségi életében, kiemelkedő pályázati- és versenyeredményeket értek el, példaértékű tanulmányi munkát végeztek. A már leérettségizett és jelenlegi gimnazisták mellett a felső tagozatból is voltak táborlakók. A sokszínű csapat rengeteg új élménnyel gazdagodott, valamennyien nagyon jól éreztük magunkat.

A táborunk azért kapta a Szent Márton imatábor nevet, mert 2013-ban van Szent Márton ereklyéinek Szombathelyre hozatalának centenáriuma. Az évforduló alkalmából szerettünk volna mi is Szent Márton nyomában járni, életét jobban megismerni, ezáltal közelebb kerülni Istenhez, egyházmegyénkhez és embertársainkhoz. 

Hétfőn délelőtt 10 óra környékén érkeztünk meg szállásunkra, a Brenner János Kollégiumba. Egy gyors kipakolás és az azt követő tábormegbeszélés után, ahol csapatokra osztottuk a résztvevőket a csoportjátékokhoz, megebédeltünk, majd a szilencium befejeztével felfedező útra indultunk Szombathelyen. Utunk kezdetén megnéztük a Szent Márton-hermát a székesegyházban. Idegenvezetéssel megtekintettük a Szent Márton Látogatóközpontot és a templomot, ahol részt vettünk az esti zsolozsmán, majd a szentmisén és a szentségimádáson. A táborozók éltek a szentgyónás lehetőségével is.

Kedden délelőtt közösségi foglalkozást tartottunk. Először a tanárok kiosztották a feladatokat, amelyeket minden csapatnak a tábor végéig lehetett elkészíteni, és megnéztünk egy filmet Szent Márton életéről. A délutáni szilencium után vonattal és gyalog Jákra mentünk, Sabján Edit tanárnő finom kis uzsonnával várt minket.  Rátkai László atya mesélt nekünk a román stílusú műemléktemplomról és magáról Jákról is. Majd szentmisén vettünk részt; voltak, akik felolvastak, ministráltak, mások a kórushoz csatlakoztak. A szentmise után ismét Edit néni vendégelt meg bennünket, most már a vacsorával. Mielőtt visszaindultunk volna Szombathelyre, kellőképpen kifárasztottuk magunkat tollassal, számháborúval vagy éppen kosarazással.

Szerdán délelőtt először Brenner János vértanú pap életével foglalkoztunk, és megnéztük a kollégiumban található kiállítást. Ezután adták elő a csoportok a Szent Márton életének eseményeiről készített dramatizált jeleneteket, valamint egy-egy olyan történetet, amely arra vonatkozott, hogy ha ma élne Szent Márton, hogyan cselekedne. Ebéd és a szilencium után ellátogattunk a szaléziakhoz. Itt ismerhettük jobban meg Csány Péter atya élményszerű elmondásának köszönhetően Szent Quirinus vértanú püspököt. Szó esett még Brenner Jánosról, Sándor Istvánról és természetesen Don Boscoról is. Péter atya szentmisét mutatott be, majd körbekalauzolt bennünket a templomban, a kriptában és az oratóriumban. Estére pizzával leptek meg bennünket a táborvezetőink, utána esti városnézés következett, majd egy csodálatos késői imádságos, gyertyafényes, gitárzenével kísért együttlét a kollégium kiskápolnájában, ahol iskolánk névadója, Mindszenty József is olyan sokszor imádkozott szeminarista évei alatt.

Csütörtökön a délelőttöt szentmisével kezdtük a Szent Erzsébet ferences plébániatemplomban, aztán mindenki befejezte a csoportmunkákat. Ebéd után táborzáró összejövetelt tartottunk. Bemutattuk a Szent Márton püspökről készült rajzokat és irodalmi alkotásokat, a tábori naplókat, az interjúkat. A feladatmegoldásokon túl még talentumokat kaptunk a tábor során végrehajtott jócselekedeteinkért is. Az eredmények kihirdetése után nagyon szép ajándékokkal jutalmaztak meg bennünket. Gitáros énekekkel zártuk az együttlétünket. Délután Molnár János atya vezetett körbe bennünket a Püspöki Palotában, ahol közös fotó is készült. Utolsó állomásunk a Martineum Felnőttképző Akadémia volt, ahol a József atya fagyival várt minket, és bemutatta nekünk a Szent Márton Témaparkot.

Összegzésként elmondhatom, hogy nagyon élveztem a tábort. Úgy érzem, hogy egy igazi kis csapat kovácsolódott össze ez alatt a pár nap alatt. Hálát adhatunk a jó társaságért, a lelki töltekezésért, a tartalmas programokért, a nagyszerű hangulatért, azért, hogy mindenhol annyira szívesen fogadtak bennünket. Remélem, hogy még sok ilyen élményben lesz részünk.

Dávid Andrea (12.b)
Mindszenty József Általános Iskola, Gimnázium és Kollégium

Tartalom megosztása: