keresés a weboldalon

Zalaegerszeg

Mire kell egy öreg autó?

Zalaegerszeg címer
Hírek

Mire kell egy öreg autó?

2007 február 08 - csütörtök
Szélsőségektől mentes, kiegyensúlyozott, és szilárd közbiztonság jellemezte Zalaegerszeget az elmúlt esztendőben. 2006-ban sem történtek közvéleményt felkavaró, azt tartósan foglalkoztató bűncselekmények, illetve bűncselekmény-sorozatok, hangsúlyozta Kámán János, a város rendőrkapitánya azon a sajtótájékoztatón, melyen a zalaegerszegi egyenruhások tavalyi munkáját értékelték.

A rendőrkapitány közölte, illetékességi területükön az ismertté vált bűncselekmények száma 0,7 százalékkal, 3727-re csökkent, ami gyakorlatilag az elmúlt öt esztendő átlagának felel meg. A 100.000 lakosra jutó, ismertté vált bűncselekmények száma továbbra is 3300 körüli, amely jelentősen az országos átlag – 4250 – alatt van. A bűncselekmények kriminalisztikai struktúrájában jelentős változás nem történt, a bűncselekmények 60 százalékát a vagyon elleni bűncselekmények teszik ki. Igaz, ezek száma kismértékben – 1,2 százalékkal – ugyan, de mérséklődött, hiszen 2212 ilyen esetet regisztráltak a rend őrei. A betöréses lopások száma azonban emelkedett az elmúlt évben. Összesen 642 ilyen esetet jegyeztek fel, s ezen belül a lakásbetörések aránya nőtt. A betöréses lopások számának emelkedéséhez hozzájárult az a betörőcsapat, akiket a rendőröknek sikerült elfogniuk.

Az üzletbetörések száma 43-ról 32-re csökkent, a lopások száma pedig ugyancsak „apadó” tendenciát mutat. A lopásokat egyébként alkalomszerűen, kisebb érték eltulajdonítása céljából követik el. Ebben a kategóriában a mobiltelefonok eltulajdonítása „viszi a prímet”, több száz ilyen készüléknek „kelt lába” a tavalyi esztendőben is. A személygépkocsi-lopások száma – 15 – nem változott, és szinte kivétel nélkül idős, keleti típusú, nem egyszer használatból kivont, üzemképtelen járművet tulajdonítottak el. A gépkocsi-feltörések száma közel 40 százalékkal csökkent, összesen 178 ilyen eset vált ismeretté.

Mérséklődött a csalások aránya is. A regisztrált rablások száma 13-ról 25-re nőtt. A vagyon elleni bűncselekményekkel okozott kár nagysága 2006-ban csaknem harmadára csökkent, értéke 562 millió forintot tett ki. A személy elleni jogsértések összességében csökkentek, ezen belül viszont a szándékos testi sértések aránya nőtt. Ezek többségét a szűkebb-tágabb családi, vagy ismeretségi körhöz tartozó személyek követték el egymás sérelmére. Az ismertté vált kábítószerrel való visszaélések száma 113-ról 42-re csökkent, amely Kámán János szerint nem azt jelenti, hogy ilyen arányban mérséklődött volna a kábítószerrel való bűnözés, hanem több elkövetővel szemben még nem fejeződött be az eljárás, azaz ez nem gyarapítja a mutatókat. A hivatalos személyek elleni erőszakos cselekmények száma 9-ről 4-re csökkent.

A közterületen elkövetett bűncselekmények mutatója 1134-ről 996-ra mérséklődött, de csökkent az erőszakos és a garázda jellegű bűncselekmények száma is. A közlekedési bűncselekmények aránya – mintegy 7,4 százalékos – csökkenést mutat. Növekedett viszont az ittas vezetők száma, összesen 155 ilyen esetben kellett intézkedniük a rendőröknek.

A rendőrkapitány kiemelte: romlás tapasztalható a közlekedésbiztonság területén. A tavalyi esztendőben 212 személyi sérüléssel járó közlekedési baleset történt, ami 17 százalékos növekedést jelent az előző évi mutatókhoz képest. Illetékességi területükön 14 halálos, 83 súlyos, 115 könnyű sérüléssel végződő baleset regisztráltak. Legtöbbször a személygépkocsi-vezetők okoztak balesetet, őket a kerékpárosok, és a tehergépkocsival közlekedők követik. A balesetek legtöbbször még mindig a sebesség helytelen megválasztása, valamint az elsőbbségi jog meg nem adása miatt következnek be. (Zala-Lap Kft., P. Sz.)

Tartalom megosztása: