keresés a weboldalon

Modellprogram Zalaegerszegről: az Első-Magyar Dán Termelő Iskola sikerei

Zalaegerszeg címer
Hírek

Modellprogram Zalaegerszegről: az Első-Magyar Dán Termelő Iskola sikerei

2011 január 31 - hétfő
A termelőiskolai modell megismertetését és elterjesztését célozta az a 14 hónapon át zajló projekt, amelynek a napokban tartották ünnepélyes zárását Zalaegerszegen. Az Első Magyar-Dán Termelő Iskola Alapítvány a TÁMOP 2.2.4-08/1.-2009-0029 Magyar- Szlovén Határon Átnyúló Együttműködési program keretében nyert pályázatot a speciális szakiskolai program határon innen és túli elterjesztésére. A program végén az elért eredményekről konferenciasorozaton számoltak be, Debrecen, Pécs, Budapest és Lendva után a zalai megyeszékhelyen is.

A termelőiskolai modell egy olyan komplex program, amely egyesíti a foglalkoztatást, a képzést és a résztvevők személyiség-, mentális fejlesztését. Közülük kiemelkedik a zalaegerszegi Első Magyar – Dán Termelőiskola Alapítvány összetett termelőiskolai programja, amely magába foglalja a célcsoport felkutatását, pályaorientációját, projektbe vonását, közismereti – kommunikációs felzárkóztatását, szakképzését, lemorzsolódásuk megakadályozását, pszicho-szociális gondozásukat, a munka világába szükséges kulcsképességek fejlesztését, munkába helyezésüket és az utógondozásukat egyaránt – hangzott el a projektzárón. Az Első Magyar – Dán Termelő Iskola Alapítvány 16 éve bizonyítja, hogy a termelőiskolai modell alkalmas bármilyen korú és szociális helyzetben lévő ember felzárkóztatására. A termelőiskola különböző programjaiban a kezdetek óta 1521 fő többszörösen hátrányos helyzetű munkanélküli vett részt, 205 fő szerzett alapfokú iskolai, 133 fő betanított szakmai és 958 fő országos érvényű szakmai bizonyítványt. Az iskola egyik legfontosabb sajátossága, hogy a képzési – foglalkoztatási szakaszt követően a résztvevőket visszasegíti a munka világába: a zalai megyeszékhelyi termelőiskolában a végzettek mintegy 85 %-a a végzettség megszerzését követően el is helyezkedik: még a válság közepette is a végzett hallgatók 83,8%-át sikerült az elsődleges munkaerőpiacon legalább 6 hónapos időtartamban elhelyezni.

A projektben a zalaegerszegi intézmény partnere volt a lendvai Kéttannyelvű Középiskola, az együttműködésnek köszönhetően a PHARE CBC és az INTERREG III a program keretében 72 fő termelőiskolás projektrésztvevő szakképzése egészült ki szlovéniai termelési gyakorlattal. A „Határon átnyúló együttműködés a szakképzés és felnőttképzés területén” című pályázat a TÁMOP 2.2.4 program keretében adott lehetőséget a határ menti kapcsolatok erősítésére. A projekt kidolgozásában a lendvai Kéttannyelvű Középiskola mellett részt vettek a Lendvai Népi Egyetem képviselői is.
A projekt 2009. szeptember 1-én indult és 2011. január 31.-én zárul. A program keretében magyar – szlovén szakmai munkabizottságok jöttek létre és 12 műhelymunka-megbeszélés keretében a szakemberek kidolgozták a termelőiskolai komplex programot a szlovén viszonyokra adaptálva. A projekt eredményeként megszületett egy kétnyelvű módszertani gyűjtemény is, emellett a műhelymunkák témái magyar, illetve szlovén nyelvű szakmai anyagai a www.termeloiskola.hu honlapon is közzétették. A portálon, ahol az érdeklődők hozzászólhattak és észrevételeket tehettek; eddig több mint 250 szervezet, magánszemély regisztráltatta magát.

T.SZ. É.

Tartalom megosztása: