keresés a weboldalon

Zalaegerszeg

Módosult a lakásrendelet

Zalaegerszeg címer
Hírek

Módosult a lakásrendelet

2008 szeptember 21 - vasárnap
A közgyűlés legutóbbi ülésén módosította a helyi lakásrendeletet. A változtatásokra azért volt szükség, mert a lakbérrendszer átalakítása (magasabb bérleti díjak, rászorultsági alapú lakbérfizetési rendszer) miatt az elmúlt időben sokan visszamondták a bérleményt.

Hardubé Judit, a népjóléti osztály vezetője kérdésünkre elmondta, hogy számítottak arra, hogy a megemelkedett költségek miatt lesznek, akik elköltöznek bérlakásukból, ám ilyen nagyságrendû kiköltözéssel õk sem számoltak. Tudomásul kell ugyanakkor venni, hogy megmozdultak azok az emberek, akiknek nem érte már meg a havi 20-30 ezer forintos bérleti díjakat kifizetni, hiszen egy banki kölcsön törlesztõ hitele sem kerül sokkal többe.

A bérbe adóra (vagyis a LÉSZ Kft.-re) mindez egyre nagyobb terhet rótt, hiszen a szerződés felbontásakor az addigi bérlő a lakás elhagyásáért úgynevezett „lelépési díjat” kaphatott, melynek maximális összege elérhette az 1,5 millió forintot is. „A terhek arányosabb elosztása érdekében került sor a változtatásokra.

A gazdasági bizottság javasolta, hogy a jogosultak körét, illetve a „lelépési díj” (a bérleti díj közös megegyezéssel történõ felbontása) feltételrendszerét módosítsa a közgyűlés”. Ezeken kívül a módosított rendelettel bővült a lakbérkedvezményben részesíthetők köre, és új jogintézményként létrejött az idõskorúak lakbérengedménye.

Az osztályvezető a két legfontosabb változásnak a „lelépési díj” feltételrendszerének átalakítását és az idõskorúak lakbérengedményét tartja. Az elõbbivel kapcsolatban úgy tájékoztatott, hogy a módosítás tulajdonképpen egy szigorítás. Eddig a rendelet a határozott és határozatlan idejû jogviszony esetében is lehetõvé tette a „lelépési díj” kifizetését, ezután azonban a jogszabály csak a határozatlan idejû bérleményekre vonatkozik majd.

Ezen belül is azokra, akik szociális jelleggel, és legalább öt éve bérelnek lakást. Változott a kifizethető díj összege is: eddig a maximum a már említett másfél millió forint volt, ami a közgyűlés döntése alapján most körülbelül a felére, 750 ezer forintra csökkent. A rendelet szeptember 19-étõl hatályos, aki ezután jelzi igényét a bérleti szerződés felbontására, az már a szigorúbb szabályok szerint részesül, vagy nem részesül pénzjuttatásban.

Újdonságként szerepel a lakásrendeletben az időskorúak lakbérengedménye. Ez azokra a 60. életévüket betöltött, költségelvű lakbér fizetésére kötelezett idõsekre vonatkozik, akik mindössze néhány száz, vagy ezer forinttal lépik csak túl azt a jövedelmi értékhatárt, ami alapján kedvezõbb vagy kedvezőtlenebb besorolásba kerülnek. Sok ilyen panasz érkezett, ezért az önkormányzat létrehozott egy 5, illetve 10 százalékos méltányossági sávot a jövedelmi értékhatáron túl.

Ez annyit jelent, hogy egyszemélyes háztartás esetén, ha valakinek a jövedelme nem haladja meg a 74.812 forintot, akkor 50, ha pedig nem haladja meg a 78.357 forintot, 25 százalékos kedvezményben részesül (az eddigi 71.250 forintos értékhatár helyett). Tehát első esetben az eddigi 600 forint helyett 300, a másik esetben 450 forintot kell fizetnie havonta a bérbe vett lakás négyzetméteréért. Többszemélyes háztartás esetén a méltányossági sáv jövedelmi értékhatára 59.850, illetve 62.700 forint.

„Fontos, hogy az értékhatáron kívül, a bérlő, vagy a vele együtt élő bérlőtárs (házastárs, testvér) valamelyike betöltse a 60. életévét, s ne rendelkezzen a fenti összegeket meghaladó vagyonnal. Aki él ezzel a lehetõséggel, nem minősül ezután sem szociális rászorultságú bérlõnek. Ugyanúgy költségelven megállapított lakás bérlõje lesz, csupán jár nekik egy méltányossági kedvezmény.”

A lakbérengedmény iránti kérelmet a Polgármesteri Hivatalban kell benyújtani, mellékelve a jövedelmi és vagyonnyilatkozatot. Akik ez év december 31-ig bejelentik igényüket a méltányossági támogatásra, 2008. szeptember 1-tõl 2009. december 31-ig megkapják a kedvezményt.

A jövő év elejétõl benyújtott kérelmeket folyamatosan bírálják el, s a megállapított engedményt folyamatosan számolja el a lakáskezelő szervezet. A lakásrendelet további változása, hogy a mûteremlakások bérlői (képzőművészek) is 50 százalékos lakbérkedvezményt kapnak a többi művészhez hasonlóan. (Zala-Lap Kft., P. P.)

Tartalom megosztása: