keresés a weboldalon

Zalaegerszeg

Módosult a város szociális rendelete (Videó)

Zalaegerszeg címer
Hírek

Módosult a város szociális rendelete (Videó)

2011 június 30 - csütörtök
Több ponton módosította a város szociális rendeletét a legutóbbi közgyűlés. Változik például a jogosultsági jövedelemhatár a lakásfenntartási támogatások esetében, de arról is határoztak a képviselők, hogy bérpótló juttatást csak azok kaphatnak a jövőben, akik rendben tartják lakókörnyezetüket. Az új szabályozások szeptember 1-jétől érvényesek.

A múlt héten módosított szociális rendelet feltételként írja elő a lakókörnyezet rendezettségét, amibe beletartozik a ház, az udvar, a kert, de még az ingatlan előtti járda és zöld terület gondozása, tisztántartása is. Vagyis azok, akik nem fordítanak kellő figyelmet lakókörnyezetükre, szeptembertől nem részesülhetnek bérpótló juttatásban.

– Januárban változtak a szociális törvény szabályai. Lehetőséget biztosít az év eleje óta a jogszabály, hogy a lakókörnyezet rendezettségét, mint jogosultsági feltételt bevezethesse az önkormányzat a bérpótló juttatások odaítélésekor. Mindezt most iktattuk be helyi rendeletünkbe – tudtuk meg Hardubé Judittól, a népjóléti osztály vezetőjétől. – A másik módosítást a lakásfenntartási támogatások esetében kellett végrehajtanunk. Ismert, hogy szeptembertől megszűnik a gázártámogatás, és helyette egy új típusú lakásfenntartási támogatás jön létre, Ennek helyi szabályait alkotta meg a közgyűlés.

A lakásfenntartási támogatás tekintetében kedvezőek a változások. Az öregségi nyugdíjminimum 150 százalékáról 250 százalékra emelkedett a jogosultsági értékhatár. Mindez 71.250 forint jelenleg. Változás továbbá, hogy a jövőben a vagyoni viszonyokat is vizsgálja az önkormányzat, viszont a költségek kikerültek a jogosultsági feltételek sorából.

Normatív lakásfenntartási támogatást mintegy 1000 családnak folyósít jelenleg Zalaegerszeg önkormányzata, míg bérpótló juttatásban közel 800-an részesülnek. A jogosultságot folyamatosan vizsgálja szeptembertől a hivatal.

F.M./T.S.

Tartalom megosztása: