keresés a weboldalon

Zalaegerszeg

Mona Lisa

Zalaegerszeg címer
Hírek

Mona Lisa

2016 május 23 - hétfő
A Mona Lisa Leonardo da Vinci egyik leghíresebb és legtitokzatosabb festménye. Kutatások szerint a festményen Lisa di Antonio Maria Gherardini látható. A hölgy Firenzében született 1497-ben egy gazdag befolyásos családból, amely később veszített hatalmából és vagyonából. Az akkori szokások szerint tizenhat évesen házasodott. Francesco di Bartolomeo di Zanobi del Giocondo vette felségül, akivel középosztálybeli életet élt Firenzében. Később öt gyermekük született.

Mivel akkoriban nagy divat volt portrékat, festményeket készíttetni, a férj felkérte Leonardo da Vincit, hogy készítse el felesége portréját. Így született a világ egyik legismertebb festménye, a Mona Lisa. Azt ugyan nem tudni, hogy miért volt fontos a nő Leonardo számára, az viszont bizonyos, hogy a portré szokatlan és új volt. Különösen furcsa, hogy pont egy középosztálybeli asszonyt ábrázol a művész ilyen formabontó módon. A kor divatjával ellentétben ugyanis nem csupán Lisa profilját festette meg, hanem szembe fordította velünk a nőt, így a teljes arcát láthatjuk. Az új perspektíva nem az egyetlen furcsaság a képen. Ha jobban megnézzük a kortárs festményeket, a nők nyaka, füle, csuklója tele van ékszerekkel, Lisa viszont még jegygyűrűt sem visel, annak ellenére, hogy a kép készültekor már jó pár éve házas volt. Lisa póza sem volt megszokott, ugyanis a nő teste máshová néz, mint a feje. Olyan ez a mozdulat, mintha a nő kihúzott háttal ülne, és nézne maga elé, majd a fejét lassan oldalra fordítaná. Ez volt az első portré, amiben ilyen mozgásszerű pozícióban festettek le valakit.

A kifakult háttér szintén egy különös újítása volt, ami már annyira különös, hogy sokan már azt feltételezik, hogy titkos jelentéssel bír. Eddig a festmények hátterei aprólékosan kidolgozottak voltak, valósszerű tájakat, jól felismerhető házakat lehetett látni mindenhol. Ezen a festményen viszont egy kísérteties tájkép tárul elénk, amit Leonardo képzelete szült, és ami egy titkos üzenetet rejt el, amit mai napig nem tudtak megfejteni.

Dr. Lilian Schwartz elmélete szerint a Mona Lisa tulajdonképpen da Vinci önarcképe. Digitális elemzések bizonyítják, hogy Leonardo magáról rajzolt képei és Mona Lisa arca között teljes egyezést találni. Ezzel a teóriával azonban az a baj, hogy nem bizonyítható.

Florian Hutzler pszichológus szerint Leonardo da Vinci különleges technikával festett: ha valaki belenéz Mona Lisa szemeibe, akkor mosolygósnak látjuk az arcot. Ha viszont csak az ajkakat nézzük, akkor az agyunk nem érzékeli mosolygósnak.

Az olasz Nemzeti Kulturális Örökségvédelmi Hivatal elnöke is érdekes dologra bukkant. Azt állítja, hogy a kép tele van rejtett betűkkel, amiket összeolvasva egy üzenet jelenik meg. Speciális vizsgálatok során például több betűt is találni. A bal szemében egy S betű, a jobb szemében pedig egy L látható.

További érdekesség, hogy da Vinci kétszer is megfestette a Mona Lisát 10 év eltéréssel, amit haláláig megtartott, és folyton újított rajta valamit, ennek ellenére viszont nem látható a képen vastag festékréteg.

Mai napig több ezer turista látogatja meg a franciaországi Louvre-ot, hogy megtekinthesse eme titokzatos remekművet. Számomra ez egy nagyon különleges festmény, amely egyszerre rejtélyes és elgondolkodtató.

Németh Annamária (12.b)
Mindszenty József Általános Iskola, Gimnázium és Kollégium
Zalaegerszeg

Tartalom megosztása: