keresés a weboldalon

Müller Péter Zalaegerszegen!

Zalaegerszeg címer
Hírek

Müller Péter Zalaegerszegen!

2011 november 02 - szerda
November 4-én végre Zalaegerszegen is elindul az országos népszerűségnek örvendő Nyitott Akadémia-sorozat, melynek keretében a legnevesebb magyar gondolkodókat és lélektani szakembereket hallgathatjuk meg hétköznapi életünk izgalmas pszichológiai kérdéseiről, problémáiról

Önismeret, párkapcsolat, megbocsátás, elengedés, szorongás, depresszió, kudarc, féltékenység, gyógyulás, titok… Csupán néhány téma azok közül, melyek a sorozat eddigi kilenc éve során terítékre kerültek, olyan gondolkodók előadásában, mint például Popper Péter, Müller Péter, Bagdy Emőke, Csernus Imre, Ranschburg Jenő, Vekerdy Tamás, Mérő László, Czeizel Endre vagy Feldmár András. Nem csoda, hogy a Nyitott Akadémia mára nemcsak Magyarország számos nagyvárosában, de Erdélyben és a Felvidéken is egyjelentésű a tartalmas, színvonalas szórakozással.  

Zalaegerszegen a sorozatot a legnépszerűbb kortárs magyar író, Müller Péter nyitja meg, aki életünk külső és belső változásainak jelentéséről mesél a közönségnek, vagyis a kérdésről, amit olyan gyakran teszünk fel nehéz időkben: miért történik velem mindez?  

A nagy, globális változások korát éljük. Minden átalakulóban van, és új formát keres magának – és ennek leképeződéseként egyéni életünkben is egyre gyorsabban váltják egymást az események. Ez érthető módon megrémít bennünket, hiszen az új, az ismeretlen általában ijesztőnek is tűnik, kiváltképp, ha nem értjük, mi miért történik velünk és bennünk. Pedig sokszor kiderül, hogy ami korábban rossznak, rémületesnek tűnt, álruhába öltözött áldás volt. Ez azonban csak akkor történhet így, ha a bölcs zen mondás szerint képesek vagyunk fogadni azt, ami jön, s elengedni azt, ami megy. Ha görcsösen kapaszkodunk, akkor elkerülhetetlen, hogy fájdalmas, mély sebeket szerezzünk.
De miként találhatjuk meg az életünkben tapasztalt változások valódi jelentését? Hogyan értelmezzük azt, ami az esetek egy részében homályosnak, sőt, akár értelmetlennek és gonosznak tűnik? Müller Péter egyik legszebb előadásában igyekszik válaszolni a nehéz kérdésekre, segítségül hívva a Jóskönyvet, azaz a változások könyvét is.

Érdekesség, hogy Müller írói hivatása ellenére is azt gondolja: az igazán fontos dolgokat csakis élőszóban lehet átadni. Talán ez az oka annak, hogy előadásai gyakran még nagyobb élményt jelentenek, mint könyvei, hiszen ilyenkor hallani és látni lehet azt is, ami leírhatatlan: tekintetét, gesztusait, érzéseinek és hangulatainak eleven lüktetését.
Müller Péter úgy tartja, előadásain embersége, hitelessége vizsgázik a közönség előtt, éppen ezért minden alkalom ünnep és megmérettetés is a számára. Ha jól sikerül a nagybetűs találkozás a közönséggel, akkor megtörténhet a „csoda”: az együttlélegzés különös légköre jön létre, és a nézők egy több száz fős előadás után is úgy érzik, hogy személyes, csakis nekik szóló útravalót kaptak. Reméljük, november 4-én, a zalaegerszegi Art Moziban is megszületik ez a varázslat!

A helyszínen kedvezményes áron lehet megvásárolni Müller Péter könyveit, köztük a napokban megjelenő új művét, az Útravalót is, melyet a szerző kérésre szívesen dedikál. A Nyitott Akadémia könyves standján pedig további nívós, pszichológiai témájú könyvek hatalmas választéka várja az érdeklődőket.

Jegyek elővételben már kaphatók az Art Mozi jegypénztárában.

Tartalom megosztása: