keresés a weboldalon

Munkában az új CKÖ

Zalaegerszeg címer
Hírek

Munkában az új CKÖ

2006 október 25 - szerda
Az októberi választások után munkához látott az új Cigány Kisebbségi Önkormányzat is, melynek elnökévé Dömötör Csabát választották. A CKÖ tagjai a helyi romák érdekében kívánnak tevékenykedni, s legfontosabb céljuk, hogy az elmúlt időszakban sikeresen működő programjaikat, valamint rendezvényeiket a jövőben is folytassák.

A korábbi testületből ezúttal csak Dömötör Csaba jutott mandátumhoz, így az öttagú testületben négy olyan képviselő dolgozik majd a jövőben, akik korábban nem voltak tagjai a CKÖ-nek. Az új Cigány Kisebbségi Önkormányzat 2006. október 12-én tartotta alakuló ülését, ahol elnöknek Dömötör Csabát, elnökhelyettesnek Pataki Gyulát választották, míg Hernádi János, Katona István, valamint Kőszegi András képviselőként munkálkodik a következő négy esztendőben.

– Szomorú vagyok, hogy a város közgyűlésébe ezúttal nem jutott be cigány származású képviselő. A kisebbségi törvény módosítása után legalább 600 szavazatot kellett volna összegyűjtenie egy roma képviselőjelöltnek, hogy bekerüljön a képviselő-testületbe, de a romák nem fogtak össze, így ez nem valósult meg. Ez a cigányság hibája – mondta Dömötör Csaba, aki 1998 óta folyamatosan tagja a zalaegerszegi Cigány Kisebbségi Önkormányzatnak. 2002-től a CKÖ alelnöki posztját töltötte be, de az elmúlt ciklusban tagja volt a városi közgyűlésnek, és részt vett a szociális bizottság munkájában is. – Úgy gondolom, a város önkormányzata nem csupán együttműködik a helyi CKÖ-vel, hanem partnernek tekint minket a közös munkához. Meglátásom szerint a következő négy esztendőben is teljes mellszélességgel kiáll melletünk a város, azaz úgy érezzük, az önkormányzat hangsúlyos területként kezeli a cigányság problémáinak megoldását.

Az elnöktől megtudtuk, jelenleg 4-5000 roma él Zalaegerszegen, akiket szeretnének mindenben segíteni. Tudják, lényeges, hogy a pályázatokon is sikeresen szerepeljenek, ezért – külső támogatások igénybe vételével – olyan szakembert kívánnak alkalmazni, aki jártas ezen a területen.

– A korábban eredményesen működő programjainkat a jövőben is folytatni szeretnénk. Fontosnak tartjuk a cigány kultúra, és a hagyományok ápolását, melyhez pályázati forrásokat kívánunk igénybe venni. Az oktatás, a foglalkoztatás fejlesztése, és elősegítése érdekében számos rendezvényt akarunk szervezni, így – a korábbi évekhez hasonlóan – szeretnénk megvalósítani egy, a romák munkavállalását elősegítő programot. Biztosan megszervezzük majd a hátrányos helyzetű fiatalok nyári táborát, a „Mindenki karácsonyát”, illetve a hagyományőrző kulturális kiállításokat. Arról, hogy miként alakul a költségvetésünk, a közgyűlés jövő évben fog majd dönteni. Az erőnkhöz mérten mindent elkövetünk azért, hogy segítsük a városban élő romákat, hiszen mi őket képviseljük. (P. Sz., Z. A.)

Tartalom megosztása: