keresés a weboldalon

Munkában az újrahasznosító gépek

Zalaegerszeg címer
Hírek

Munkában az újrahasznosító gépek

2006 augusztus 22 - kedd
Immár működés közben is bemutatták azokat az építési törmeléket újrahasznosító gépeket, melyeket az INTERREG IIIA pályázaton nyert a város. Az újrahasznosító törőgép, osztályozó berendezéssel, betonfejjel kiegészített kotró és rakodógép – melyet az önkormányzat szerződés keretében a Zala-Depo Kft.-nek adott át üzemeltetésre – a felhalmozódott és keletkező építési hulladék feldolgozásában nyújt majd óriási segítséget.

A régi laktanya területén tartott sajtótájékoztatón dr. Gyimesi Endre elmondta: a gépek munkába állásával még közelebb kerülhet Zalaegerszeg nagy céljához, azaz hogy rövid időn belül ökovárossá váljon. Ennek szellemében az elmúlt időszakban követve a nyugat európai városok példáját, a zalai megyeszékhelyen is nagy hangsúlyt fektettek a szennyvízhálózat korszerűsítésére, az ivóvízprogramra és a hulladék újrahasznosítására.

Az egerszegi önkormányzat 2005 februárjában nyújtotta be pályázatát az INTERREG IIIA Kedvezményes Szomszédsági Program felhívására, ahol a horvátországi Csáktornyával közösen pályázott a város. A 127 milliós projekt megvalósítását végül 120 millió forinttal támogatták, melyhez 5,62 százalék önrészt kellett biztosítani. A támogatást részben az Európai Unió, részben a Magyar Köztársaság finaszírozza.

A polgármester kiemelte, az új technológia alkalmazásával lehetővé válik Zala megyében, valamint a Muraközi régióban az eddig problémát okozó építési-bontási hulladék kezelése, újrahasznosítása, illetve az érintett területek környzetkímélő rehabilitációja.

Tombi Lajos alpolgármester szerint a gépek munkába állásával a 21. századi technológiához csatlakozott Zalaegerszeg, amely segítségével nem csupán nyersanyagot lehet megspórolni, hanem sokkal kevesebb „tájsebet” kell ejteni, hiszen nem szükséges újabb kőbányákat nyitni. Mindez környezetkímélő, gazdaságos és városszépítő megoldás, s a gépek üzemeltetésével felgyorsulhat például az egykori városi laktanya átépítése is.

Az utóbbi időben egyre nagyobb mennyiségű építési és bontási hulladék keletkezett a városban, tájékoztatott Gecse László, a Zala-Depo Kft. ügyvezetője, majd hozzátette: évente megduplázódott, ebben az esztendőben viszont megötszöröződött a városi építési hulladék mennyisége.

A gépek egyébként már most üzembe állnak, melyekkel útalaphoz felhasználható anyagot tudnak előállítani, de később bontáshoz is fel szeretnék használni őket.
Megtudtuk, a Zala-Depo Kft. szakemberei folyamatosan tanulják a gépek kezelését, melynek munkáját egy műhold segítségével állandóan figyelemmel tudják kísérni. Nyomon követhető, hogy a gép és annak kezelője egy nap mennyit dolgozott, illetve hány deciliter üzemanyagot fogyott ezidő alatt. (Zala-Lap Kft., P. Sz.)

Tartalom megosztása: