keresés a weboldalon

Zalaegerszeg

Munkácsy Mihály Krisztus-trilógiája

Zalaegerszeg címer
Hírek

Munkácsy Mihály Krisztus-trilógiája

2016 február 15 - hétfő
Munkácsy Mihály Munkácson született 1844. február 20-án. A XIX. századi festészetnek nemzetközileg is elismert magyar festőművésze 1900. május 1-jén hunyt el, a németországi Endenichben.

A Bécsi Képzőművészeti Akadémián tanult, Békéscsabán asztalosinasként is dolgozott, de később kiváló festőművésszé nőtte ki magát, aki a hatalmas vásznakra festett képeivel meghódította az országot és a világot egyaránt. Tanulmányozta és nagy műgonddal festette korának jellegzetes karaktereit.  

Krisztus-trilógiája és számtalan méltán világhírűvé vált képe missziót teljesített, amellyel keresztény magyarként az egész művelt világ előtt megbecsülést szerezett. Minden műve közül talán a legismertebbek a Krisztus-trilógia festményei, melyek mint a nevéből is kitetszik, Krisztusról és a keresztre feszítésről szól. A festmények mára már mind magyar tulajdonban vannak szerencsére, bár nem mindig volt ez így, két darab a Magyar Állam tulajdona, egy pedig Pákh Imre tulajdonát képezi, aki kölcsönadta a debreceni Déri Múzeumnak. A bibliai történések sorrendjében az első műalkotás a „Krisztus a Pilátus előtt”, amelyet 1881-ben készített Munkácsy. A második képe latinul az „Ecce Homo” nevet kapta, magyarul annyit tesz, „Íme, az Ember”, 1896-ban lett kész. A harmadik darab a talán a Krisztusi történet egyik legismertebb mozzanatát megörökítő, „Golgota” nevet kapó műalkotás, 1884-ben fejezte be.

S, mint azt a tanár úr leszögezte, olyan műalkotásról kell írni, amelyet személyesen láttunk, hallottunk vagy olvastunk. Ezen csodás és a végletekig precíz, már-már élethű festményeket 2011-ben a Magyar Nemzeti Galériában volt szerencsém megtekinteni, a családommal együtt. Mint azt már említettem, anno is elkápráztatták az embereket a hatalmas vásznakra festett műremekek. Nos, tényleg hatalmas festmények, nem hazudok, ha azt állítom, hogy sokunknak a falára nem férne fel, tán egyik műremek sem. A festő precíz kezét, tehetségét, nem más bizonyítja, mint a festmények kidolgozottsága. Amikor rápillantottam bármelyik darabra a három közül, nem volt nehéz beleképzelnem magam a festményen szereplő szituációba. Félelmetesen valósághű, együtt még csodásabb festmények bearanyozták a délutánomat, azon a bizonyos őszi napon 2011. év szeptemberében. A festményekre külön oda kell figyelni, páratartalmat mérik a levegőben. Nem érhettünk hozzá egyikhez sem, ami magától értetődő egy olyan színvonalas helyen, mint a Magyar Nemzeti Galéria, vagy akár a Déri Múzeumot is lehetne példának felhozni.

Számomra ez a három darab műremek, nem csak egy magyar származású festő igencsak jó alkotásai, hanem eme három festmény számomra az etalon. Számos festményei közül kiemelkedik a Krisztus-trilógia, közelebb hozza számunkra a keresztény hitet.

Kanizsai István (12.b)
Mindszenty József Általános Iskola, Gimnázium és Kollégium
Zalaegerszeg

Tartalom megosztása: