keresés a weboldalon

Zalaegerszeg

Munkaközvetítés uniós támogatással

Zalaegerszeg címer
Hírek

Munkaközvetítés uniós támogatással

2006 június 23 - péntek
Az elmúlt időszakban Zalaegerszegen is növekedett a munkanélküliek aránya, ezért most talán még nagyobb az igény a Kontakt Humán Szolgáltató Kht. ingyenes munkaközvetítő tevékenységére. A társaság segítségével évente több száz munkanélküli jut álláshoz, így nyugodtan mondhatjuk, hogy a kht. munkatársai sokat tesznek a helyi munkanélküliség enyhítéséért. 2006. június 1-én egy újabb projektet, az Újra dolgozom nevet viselő programot indították el, mellyel remélhetőleg sok nehéz helyzetben lévő, hátrányos helyzetű állástalannak nyílik módja újra dolgozni.

– A zalaegerszegi önkormányzat tulajdonában álló Kontakt Humán Szolgáltató Kht. 1999-ben alakult, melynek legfőbb célja, hogy segítse az önkormányzatot a munkanélküliséggel kapcsolatos teendők ellátásában. A közhasznú társaság egyik legnagyobb projektje az Újra dolgozom nevet viselő program, melynek legfőbb feladata, hogy támogassa az itt élő emberek munkához jutását – így Aladi Gusztáv, a társaság ügyvezető igazgatója. – Az Újra dolgozom program uniós segítséggel, a Humánerőforrás-fejlesztési Operatív Program támogatásával valósul meg. Korábban – 2002-től – egyébként részt vettünk már ebben az országos projektben, de most – 2006. június 1-én – elindult a program újabb fázisa. A projektnél a munkaerő-közvetítést támogatják, vagyis ennek keretében mi ingyenes munkahelykereső-szolgálatot működtetünk. Olyan emberek munkához jutását próbáljuk segíteni, akik legalább egy éve nem dolgoznak, elmúltak 45 évesek, pályakezdők, vagy diplomás munkanélküliek, a roma állástalanok, alapfokú, vagy annál alacsonyabb iskolai végzettségűek, illetve GYED-ről, GYES-ről visszatérő kismamák. A Kontakt Humán Szolgáltató Kht. munkatársai tehát elsősorban azokkal a munkanélküliekkel foglalkoznak, akik az állástalanok között is inkább a hátrányosabb csoporthoz tartoznak. A mostani projektünk 18 hónapig tart, s korábbi pályázatunkhoz hasonlóan, azt vállaltuk fel, hogy ezalatt az idő alatt meghatározott számú munkanélkülivel lépünk kapcsolatba és juttatjuk őket álláshoz. Fontos, hogy egy személynél csak akkor beszélhetünk eredményes munkáról, ha az a munkanélküli legalább négy hónapig megőrzi az állását. Természetesen nekünk a pályázó kiíróinak minden embert személy szerint le kell igazolnunk, hogy kit, mikor és hová sikerült elhelyeznünk.

A Kontakt Humán Szolgáltató Kht. irodákat bérel a város különböző pontjain – a Balatoni úton és a Kert utcában -, ahol naponta várják az állástalanokat. A munka eredményes, hiszen Zalaegerszegen évente több száz embert sikerül elhelyezni. A munkanélküliek mentális, jogi felkészítéseken vesznek részt, azaz minden olyan segítséget megadnak a számukra, amely hozzájárulhat a minél gyorsabb munkába állásukhoz.

– Azt, hogy kik keresnek fel minket, az mindig az adott munkaerő-helyzeti viszonyoktól függ. Zalaegerszegen az elmúlt időszakban növekedett a munkanélküliség, s jelenleg meghaladja a 2000 főt az állástalanok száma. Köztudott, hogy a közelmúltban több nagyobb cég is megszűnt a zalai megyeszékhelyen, akik több ezer embert foglalkoztattak. Ennek az egyik hatása, hogy minket is egyre képzettebb emberek keresnek fel, míg korábban inkább az alacsonyabb iskolázottságúakkal kerültünk kapcsolatba. Nagyon sok pályakezdővel és diplomás munkanélkülivel is találkozunk. Ha valakit sikerül elhelyeznünk egy munkahelyen, akkor természetesen vele ezután is szoros kapcsolatban maradunk és követjük az ő munkáját, hiszen nekünk ezt ellenőriznünk kell. 2005-ben  az észak-zalai kistérségben összesen 911 főt sikerült bevonni a programba, akik közül 276-ot sikerült elhelyezni valamilyen munkakörben. A 911 főből 598 volt zalaegerszegi, s közülük 149-nek tudtunk állást találni. Az roppant lényeges, hogy ezek az emberek három hónapnál tovább maradtak abban a munkakörben.

Simon Roberta, a most induló program vezetője elmondta: azt vállalták, hogy a 18 hónapos projektbe 430 főt vonnak be, akik valamennyien alacsony iskolai végzettségűek és elavult, vagy nem piacképes szakképesítéssel rendelkeznek. Ebből 230 személyt „kell” munkába helyeznie a Kontakt Humán Szolgáltató Kht.-nak, míg 43 fő valamilyen OKJ-s képzésen fog részt venni a kht. munkatársainak patronálásával. (Zala-Lap Kft., P. Sz.)

Tartalom megosztása: