keresés a weboldalon

MUS-E program – ahogy Magdi néni látta

Zalaegerszeg címer
Hírek

MUS-E program – ahogy Magdi néni látta

2015 május 29 - péntek
Diákönkormányzati napunkon osztálytársammal érdekes előadáson vettünk részt. Persze nemcsak mi, hanem érdeklődő társaink és tanáraink – meg is töltöttünk egy tantermet. A fényképes élménybeszámolót iskolánk igazgatóhelyettese, Vörös Ferencné, Magdi néni tartotta. Az a megtiszteltetés és öröm érte, hogy kora tavasszal három hetet tölthetett Strasbourgban, mint iskolánk MUS-E koordinátora.

Mi is az a MUS-E? A MUS-E (Musique-Europe) multikulturális mintaprogram koncepciója a neves hegedűművész és humanista gondolkodó, Lord Yehudi Menuhin nevéhez fűződik. A kezdeményezés 1993-ban indult útjára az Európai Unió támogatásával. A program célja az elfogadásra, az önképviseletre, együttélésre, együttműködésre nevelés a művészetek segítségével. Az alapgondolat szerint a művészet és az iskola egymást kölcsönösen gazdagítja oly módon, hogy az iskolákban hivatásos művészek olyan ismereteket és értékeket közvetítenek, amelyek segítségével a gyerekek betekintést nyernek egy tágabb, sokszínűbb világba. Iskolánkban alsós osztályok részesei a programnak.

Magdi nénitől megtudtuk, hogy hazánkból hárman utaztak Strasbourgba. Rajta kívül egy budapesti tanárnő és egy békéscsabai művésztanár vett részt a tapasztalatcserével, iskolalátogatással, és kirándulásokkal fűszerezett utazáson.

Fényképekkel először a várost mutatta meg nekünk tanárnő. Mesélt Strasbourg sajátos helyzetéről (a német-francia határon fekszik a város), történelméről, építészetéről. Láthattuk a különbséget a francia és a német házak között. Megtudtuk: a város legrégebbi épülete, egy vendéglő 1380 óta áll. Katedrálisát 1015-ben kezdték építeni, s 200 évig tartottak a munkálatok. A katedrális körül állandóan fújó szél mondáját is megismertük – állítólag a szél hátán maga az ördög kísért!

Az ottani iskolarendszer mobil, elfogadó, türelmes-jórészt bevándorlók gyerekei járnak a Magdi néniék által meglátogatott iskolába. Különleges festészeti, zenei foglalkozásokon vettek részt a magyar tanárok. S cserébe a vendéglátóknak a magyar konyha ízvilágát mutatták meg – nagy sikert aratott a Magdi néni által készítet dödölle.

 

Sok mindenről esett szó a rendkívül érdekes előadásban, el is röpült az idő! Köszönjük szépen, én sokat tanultam belőle, az biztos!

Prunner Lea Emília 7.b
Landorhegyi Sportiskolai Általános Iskola

Tartalom megosztása: