keresés a weboldalon

Zalaegerszeg

Művészet és politika – a 20. század tényei és emlékei Zalaegerszegen (Videó)

Zalaegerszeg címer
Hírek

Művészet és politika – a 20. század tényei és emlékei Zalaegerszegen (Videó)

2014 november 12 - szerda
A XX. századi művészet és a politika kapcsolatáról értekeznek neves szakemberek a Göcseji Múzeumban november 19-én. A részletekről sajtótájékoztatón számoltak be a program szervezői.

A politika mindig is hatással volt a művészetre. Ezúttal a XX. század rendszerváltás előtti időszakát mutatják be az előadók – tudtuk meg Kaján Imrétől, a Göcseji Múzeum igazgatójától.

A politika erőteljesen jelent meg a köztéri alkotásokban, amelyekre jó példát jelentenek Kisfaludi Strobl Zsigmond alkotási is. Erről a művész munkásságát kutató Kostyál László tart majd előadást. Az irodalomtörténet oldaláról Szemes Péter irodalomtörténésztől hallhat majd a közönség újdonságokat, aki Utassy József költészetét mutatja be. 

Az előadók közül legtöbben saját élményeiket osztják meg, így a program főelőadója, Fekete György is. A Magyar Művészeti Akadémia elnökétől egyebek mellett az Aczél György nevéhez kapcsolódó 3T – vagyis a tiltás, a tűrés és a támogatás – politikájáról hallhat a közönség. Vadvári Tibor alpolgármester elmondta, hogy a rendezvényt az önkormányzat is támogatja.

Az előadók a 80-as évek művészeinek gyakran eltitkolt, félreértett világába kalauzolják a közönséget, ahol többek között megismerkedhetnek a korabeli muravidéki irodalommal, és sok újdonságot tudhatnak meg a szocialista realizmus jegyében készült zalaegerszegi épületekről is.

DZsu/N.G.

Tartalom megosztása: