keresés a weboldalon

Művészet és politika – Tudományos konferencia Zalaegerszegen (Videó)

Zalaegerszeg címer
Hírek

Művészet és politika – Tudományos konferencia Zalaegerszegen (Videó)

2015 szeptember 16 - szerda
Tudományos konferenciát tartottak szerdán a művészet és a politika kapcsolatrendszeréről Zalaegerszegen. A tanácskozáson közismert tudósok vettek részt, akik a ’48-as szabadságharcot megelőző évszázadok irodalmáról, valamint képző- és építőművészetéről értekeztek. A rendezvényt Kaján Imre, a Göcseji Múzeum igazgatója nyitotta meg. Beszédet mondott Balaicz Zoltán, Zalaegerszeg polgármestere és Pácsonyi Imre, a Zala Megyei Közgyűlés alelnöke.

A tanácskozás Kelényi György előadásával kezdődött. Az ELTE tanára a barokk építészet és politika mintaképéről, a budai várról beszélt.

A konferenciát tavaly rendezték meg először. Középpontjában a XX. század, azon belül pedig a zalai származású Kisfaludi Stróbl Zsigmond művészete állt. Idén a szakemberek az 1541 és 1849 közötti időszakot vették górcső alá – mondta el dr. Kostyál László, a Göcseji Múzeum igazgatóhelyettese.

A tudományos értekezésen ezúttal is bemutattak meghatározó zalai kötődésű alkotókat. Köztük Zrínyi Miklóst, Kazinczy Ferencet, Csokonai Vitéz Mihályt, valamint Pálóczi Horváth Ádámot és Orczy Lőrincet. A konferencia folytatódik, jövőre a 19. század második felével foglalkoznak.

M.Zs./B.P.

Fotó: Seres Péter

Tartalom megosztása: