keresés a weboldalon

Művészpódium

Zalaegerszeg címer
Hírek

Művészpódium

2008 február 21 - csütörtök
Farkas Tamás fuvolaművész volt a vendége a Pálóczi Horváth Ádám Alapfokú Művészetoktatási Intézmény legutóbbi hangversenyének. Akárcsak a „Művészpódium” korábbi fellépői, a 32 éves fiatalember is a zalaegerszegi zeneiskolában kezdte zenei pályáját. Hogy milyen alapot biztosított számára a kezdés, azt örömmel tapasztalhatták mindazok, akik részt vettek a zsinagógabeli koncerten. Az est folyamán a barokktól egészen a XX. századig csendültek fel művek. A művésztanárral próba közben beszélgettünk.

– Nagy hatással voltak rám tanáraim a helyi zeneiskolában. Furulyával kezdtem a zenélést, majd fuvolára váltottam, és már tizenévesen tudtam, hogy zenével kívánok foglalkozni egész életemben. Ennek megfelelően Szombathelyre kerültem a zeneművészeti szakközépiskolába, ahol 1996-ban érettségiztem – beszél eddigi pályafutása főbb állomásairól Farkas Tamás. – Tanulmányaimat Budapesten folytattam a Zeneakadémián. 2001-ben szereztem fuvolaművész-tanári oklevelet.

Már zeneakadémiai évei alatt elkezdett tanítani. Jelenleg is tanárként dolgozik egy budaörsi zeneiskolában. Főállása viszont a Magyar Honvédséghez köti, a központi zenekarban fuvolázik.

– Zenekari és kamarazenészként módom volt bejárni Európát. Hosszabb külföldi útjaim mind-mind a zenéhez kötődnek – mesél a fuvolaművész. – Szólistaként ritkán lépek fel, egy-egy felkérésnek azonban szívesen teszek eleget. Nagy örömmel jöttem Zalaegerszegre is. Hazajöttem a városba, hiszen szüleim továbbra is itt élnek. 
Elismeréseiről szerényen annyit árul el: jó néhány különdíj és kiemelt különdíj sorakozik a szekrényében. Szerepelt a TV-ben is, részt vett Ki Mit Tud?-on. Mint mondja, nem adják könnyen a sikert, egyre nehezebb a zenei pálya. Éppen ezért azt tanácsolja a fiataloknak Farkas Tamás, ha valóban szeretik a zenét, ne sajnálják az időt és fáradtságot a gyakorlásra. (Zala-Lap Kft.)

Tartalom megosztása: