keresés a weboldalon

Művésztelep Gébárton

Zalaegerszeg címer
Hírek

Művésztelep Gébárton

2010 augusztus 06 - péntek
A kerámia után az elkövetkező három évben a festészeté lesz a főszerep a zalaegerszegi GebArt Nemzetközi Művésztelepen. Az immár 19. alkotótábor hivatalos megnyitójára augusztus 4-én került sor a kézművesházban. A közel kéthetes munka „termését” augusztus 13-án, este hatkor állítják majd ki ugyanitt.

Nagy Johanna és Kopasz Tamás Munkácsy-díjas festőművész, főiskolai docens, a telep vezetői, valamint a város részéről Tombi Lajos alpolgármester nyitották meg a tábort, és köszöntötték a hét résztvevőt. Az alkotó társaságot a sokszínűség jellemezi kor, nem, nemzetiség, művészi érdeklődés szempontjából. Közös bennük, hogy műfajuk határát feszegetik, „átjárnak” más területekre is. Ez pedig az idei telep tematikai rendező elvével azonos.

Kopasz Tamás ennek megfelelően, nagyrészt személyes ismeretség alapján hívta meg a művészeket. Közülük a legmesszebbről az indiai Vidhyasagar Upadhyay érkezett, de vannak résztvevők Erdélyből, Pécsről, Veszprémből és Zalaegerszegről. A szokás szerint az alkotók néhány napi összerázódása után kerül sor a hivatalos megnyitóra. Így a vásznak egy része ekkora már tartalommal telik meg. Mindenki egyéni tempóban dolgozik és munkájuk inspiráló a többiekre nézve. Akárcsak a hely szelleme.

– Mindig hat rám az adott hely rezgése. Először ezzel azonosulok, és ennek megfelelően lesznek speciálisak a képeim – mondta Deli Anett, aki a női mibenlétet, a hozzákapcsolódó sok szerepkört és az ezek közötti dilemmázást jeleníti meg alkotásaiban. – A kézművesházban fokozottan jelentkeznek ezek a nőies tartalmak, a csipkék, a gobelinek, a függönyök, mind a nők világa. Ezzel fogom én is indítani az itteni munkám.

Zala-Lap, B. K.

Tartalom megosztása: