keresés a weboldalon

Nagy Imrére és mártírtársaira emlékeztek (Videó)

Zalaegerszeg címer
Hírek

Nagy Imrére és mártírtársaira emlékeztek (Videó)

2013 június 17 - hétfő
Hétfő délután tartottak ünnepséget Nagy Imre és mártírtársai újratemetésének 24. évfordulója alkalmából. Az érdeklődők az Ady utcai ’56-os emlékműnél tisztelegtek.

Az 1956-os forradalom miniszterelnökét és mártírtársait 55 évvel ezelőtt végezték ki – kezdte ünnepi beszédét Csalló Gergely. 
A Mindszenty iskola pedagógusa úgy folytatta: Nagy Imre a forradalom napjaiban meghallotta honfitársai szavát és eggyé vált a nemzettel. A sorsközösségért súlyos árat fizetett. 1958-ban végezték ki. Előbb a börtönudvarba, majd kátránypapírba csomagolva jeltelen sírba temették. 33 éven át várt a végtisztességre. Csalló Gergely hangsúlyozta: ma már tudjuk, áldozata nem volt hiábavaló. 


A pedagógus azt mondta: kéri pályatársait, hogy a felnövekvő generációnak hiteles képet adjanak történelmünk nagy alakjairól. Mint mondta a fiatal értelmiség feladata, hogy 56 mártírjai ne merülhessenek a feledés homályába. Az ünnepség végén többek között Balaicz Zoltán alpolgármester helyezett el koszorút és az 56-os hagyományőrző egyesület képviselői. 
S.Z./B.P.
Fotó: Seres Péter

Tartalom megosztása: