keresés a weboldalon

Nagy ökológiai lábnyomon élnek a fiatalok

Zalaegerszeg címer
Hírek

Nagy ökológiai lábnyomon élnek a fiatalok

2011 április 01 - péntek
Kiszámolták ökológiai lábnyomukat és bioételeket is kóstolhattak a Mindszenty Iskolások rendhagyó természetvédelmi napjukon. A nap célja, az volt, hogy már fiatalon olyan környezettudatos nevelést kapjanak, amivel később maguk is tehetnek egészségesebb jövőjükért.

A Tiszta Forrás Egyesület egy KEOP által kiírt pályázat segítségével a Mindszenty Iskolában és a Páterdombi Szakképzőben környezet nevelési programokat szervez a fenntartható életmód jegyében. Ezúttal a Mindszenty Iskola diákjait készítették fel a környezettudatos gondolkodásra.

Horváth Rita a Tiszta Forrás Egyesület alelnöke elmondta azt szeretnék, hogy az iskola tanulói minél szélesebb rétegben megismerkedhessenek a környezet és természetvédelemmel, a fenntartható életmód formáival. Ezzel kapcsolatban szervezünk filmvetítést, előadásokat és csoportfoglalkozást.

A gyerekek játékos programokon tudhattak meg többet földünk és saját ökológiai lábnyomukról. A legtöbben már egy számítógépes program segítségével kiszámolták hány hektár területet kívánnak meg életmódjukkal. Bár még csak 10 évesek, de sokan már a hét hektáros életteret is meghaladják.

– A mostani generációt már tudatosan környezetünk megóvására kell nevelni, mert ők tudják először hazavinni ezeket az információkat, hiszen ez egy életmódváltást jelent. A cél az, hogy minél nagyobb mértékben tudjuk csökkenteni biológiai lábnyomunkat. -mondta Illyés Zoltán biológus

A természetvédelmi napon a diákok az egészséges táplálkozásból is ízelítőt kaptak. A számukra megterített asztal roskadásig tele volt a ízletes és egészséges ételekkel. Gabonafasírtos, csírákkal meghintett falatkákat, bio alapanyagokból készült édességeket kóstolhattak, amit százszázalékos gyümölcslevekkel öblíthettek le.
– Szerintem ez a víz finomabb mint az otthoni, és az alma chips is nagyon ízlik- mondta lelkesen Szalai Vivien aki osztálytársaival együtt mindent végigkóstolt.

A kalandos nap, bár még csak játéknak tűnik a gyerekeknek, a szakemberek szerint ez az első lépés ahhoz, hogy felnőttként már más szemszögből tekintsenek környezetükre.

 

DZsu

Tartalom megosztása: