keresés a weboldalon

Zalaegerszeg

Ne egymás ellen

Zalaegerszeg címer
Hírek

Ne egymás ellen

2006 július 17 - hétfő
Összehangolt területfejlesztési programok kidolgozására kerül sor a nyugat-dunántúli régióban, a három megye és az öt megyei jogú város közreműködésével. Erre szólít fel a Nyugat-dunántúli Regionális Fejlesztési Tanács is. A programozás célja, hogy tartalmilag megalapozza a 2007-2013 közötti időszak strukturális alapjaiból a Nyugat-dunántúli Regionális Operatív Programot, azaz keretet adjon mintegy 120 milliárd forint fejlesztési forrás felhasználásának.

További cél az is, hogy regionális szinten a lehetőségek szerint maximálisan kerüljenek összehangolásra az érintettek fejlesztési elképzelései. Az egymást erősítő fellépés, amennyiben ez sikerül, hozzájárulhat ahhoz, hogy a nyugat-dunántúli régió minden szereplője a jelenleg is futó első Nemzeti Fejlesztési Terv felhasználási sorrendjéből az utolsó előtti helyről előbbre lépjen. Vagyis a lehető legtöbb európai uniós fejlesztési forrást bevonja a fejlesztésekbe.

Zalaegerszeg feladata operatív programjának, és a kistérség területfejlesztési stratégiájának elkészítése. A munka során figyelembe veszik a város hosszú távú fejlesztési stratégiáját, illetve a kistérség által elfogadott, 2004-ben elkészült „Agrárstruktúra és Vidékfejlesztési Stratégia” című dokumentumot. E kettő összehangolása a fejlesztési forrásokért zajló versenyben nagyon fontos.
Fontos tudni, hogy a tervezés jelenlegi állása szerint az EU Bizottsága legkorábban 2007 közepén fogadhatja el a második NFT-t, ami az eddigi pályázati tapasztalatok szerint azt jelenti, hogy 2007-ben még nem kerül sor kifizetésre. Jó esetben csak az első pályázatok szerződése kerülhet megkötésre.

Az egerszegi közgyűlés tárgyalta a „Partnerség 2007-2013” tervezési folyamatot. A gazdasági bizottság arra hívta fel a figyelmet, hogy a készülő második NFT-vel párhuzamosan zajlik a város középtávú fejlesztési operatív programjának tervezése. A két tervezési folyamat számos ponton érintkezik, de a koherencia biztosítható. A tervezések menetét folyamatosan figyelemmel kell kísérni, csakúgy, mint a második Nemzeti Fejlesztési Terv pénzügyi keretét, a lehetőségeket.

Tartalom megosztása: