keresés a weboldalon

Zalaegerszeg

Ne szociális segélyből

Zalaegerszeg címer
Hírek

Ne szociális segélyből

2009 április 27 - hétfő
A zalai megyeszékhelyen jelen pillanatban mintegy 547-en kapnak rendszeres szociális segélyt, közülük aktív korúak 464-en, de vannak az idősebb korosztályból is, akik szeretnének dolgozni. Így a közmunkaprogram kialakításánál 500 fővel számoltak – hangzott el a legutóbbi közgyűlésen.

Dr. Gyimesi Endre mindehhez hozzátette: a felmérésük szerint az ötszáz főből csak minden harmadik ember szeretne munkába állni, a többieknek nincs ilyen szándékuk. Ugyanakkor egyre nő azoknak a száma, akik napjainkban veszítik el munkahelyeiket.

Az önkormányzatnak mindenesetre az a célja, hogy aki képes, az elsősorban munkából szerzett jövedelemből tartsa fenn magát, illetve családját, ne pedig szociális segélyből, vagy más módon. A foglalkoztatást a város a Kontakt Humán Kht.-n keresztül szeretné megvalósítani, a közmunka programból 200 ember foglalkoztatását tervezik.

A polgármester jelezte: a Szociális és Munkaügyi Minisztérium felülről nyitott keretéből a lehető legtöbb pénzt szeretnék megszerezni annak érdekében, hogy minél több zalaegerszegi embernek tudjanak segítséget nyújtani. 2008-ban 70 embert foglalkoztatott a kht., erre 24,2 millió forintot fordítottak. 2009-ben eddig 102 főt foglalkoztattak 23 milliós ráfordítással, ez mintegy 145 százalékos létszámnövekedést jelez.

Aladi Gusztáv, a Kontakt Humán Kht. ügyvezetője elmondta: felkészültek arra, hogy akár 300-400 embert is foglalkoztassanak, és ehhez a szükséges pénzt lehívják. Megjegyezte, az önkormányzatok jó része az országban csak most kezdi a közfoglalkoztatást, addig a kht. már tízéves gyakorlattal rendelkezik.

Amennyiben elképzeléseik sikerrel járnak, az sokat fog javítani a foglalkoztatáson Zalaegerszegen, ahol jelenleg 2500-2600 fős a munkanélküliség. A jelenleg elbocsátott munkanélküliek majd csak egy év múlva kerülnek a rendszerbe, mert először munkanélküli ellátást kapnak, csak utána jönnek rendszeres szociális segélyért.

Gyutai Csaba alpolgármester a legfrissebb munkanélküliségi adatokról tájékoztatta a képviselőtestületet: Zalaegerszegen 6,6 százalékos az átlag, a helyzet jobb, mint a régióban és az országban. „De a tendencia sajnos romló” – tette hozzá. A városnak az a célja, hogy minél több ember dolgozhasson.

Jónak tartja azt a törekvést, hogy a segélyezést munkához kell kötni. Nem csupán az alacsonyan képzett emberek foglalkoztatásáról van szó, ez csak az egyik része a körnek, ők köztisztasági munkát végeznek. A magasabban képzettek az intézményrendszerben kapnak munkát.

Az alpolgármester megjegyezte: öt százalékos önrészt kell biztosítani a programhoz, de nem számoltak olyan költségekkel, mint a munkaruhák, az egészségügyi ellátás, és egyéb feltételekkel sem, melyeket biztosítani szükséges. Ezért az önrész bizonyára 10-15 százalékig is felmegy. Éppen ezért biztos, hogy erre a programra a városnak még pénzt kell áldoznia.

Rigó Csaba szerint rendkívül fontos a jelenlegi helyzetben a közfoglalkoztatás kérdése, a városnak hozzá kell járulnia ehhez. El kell kerülni, hogy emberek tömegesen az utcára kerüljenek. A gazdasági bizottság megfogalmazása szerint figyelembe kell venni a közfoglalkoztatásnál, ha az egyedüli kereső esik ki a munka világából, a családját még el kell tartania, és erre megoldást is kell találni. A közfoglalkoztatás mellett másik eszközként említette azt a gazdaságélénkítő, komplex csomagot, amit a közeljövőben tárgyal majd a közgyűlés.

Az ellenzéki képviselőcsoport tagjai (Horváth Miklós, Devecserné Óvári Ibolya és Szűcsné Dóczi Zsuzsanna) egyetértenek a közmunkaprogrammal és azzal, hogy minél nagyobb számban kell az embereket bevonni. Jó lehetőség mindazok számára, akik szeretnének és tudnak is dolgozni, ezt kell választaniuk a segély helyett. Mint elhangzott, ez a program 200 napra szól, ezalatt az idő alatt szerezhet az illető olyan munkatapasztalatot, amivel a tényleges munkaerőpiacon majd előnyt élvezhet.

(Zala-Lap, V. Zs.)

Tartalom megosztása: