keresés a weboldalon

Zalaegerszeg

Nehéz, de sikeres évad volt

Zalaegerszeg címer
Hírek

Nehéz, de sikeres évad volt

2005 június 21 - kedd
Nehéz, de sikeres évadot tudhat maga mögött a Hevesi Sándor Színház társulata, Stefán Gábor színházigazgató fogalmazott így a teátrum évadzáró ülésén. A 2004/2005-ös időszakban hat nagyszínpadi darabot láthatott a színház közönsége, míg a házi színpad kedvelőit egy új produkcióval ajándékozták meg a színészek. Előadásaikra 9378-an váltottak bérletet, velük együtt az össznézőszám 92 ezer 400 főre emelkedett.

– Az évadot Az ember tragédiájával indítottuk. Nagy esemény volt ez – véleményem szerint – mind a színház, mind a város, és a megye életében. Ruszt József azt a darabot rendezte meg ismét, amellyel annak idején megnyitotta kapuit a Hevesi Sándor Színház. Természetesen új felfogást kapott általa a mű, melynek köszönhetően izgalmas és értékes estet tölthettek színházunkban a nézők. Úgy érzem, Az ember tragédiája révén méltóképpen nyitottuk a 2004/2005-ös évadot – értékelt Stefán Gábor. – Madách Imre drámai költeményét egy vígjáték követte, a Komédia a sötétben. A történet mellett színészeink játéka igazán élvezetessé tette az előadást. Szabó Magda Régimódi története aratta talán a legnagyobb sikert az idei évadban. Ez a darab kapta a legtöbb szavazatot a nézőktől.

Bereményi Géza és Horváth Károly jóvoltából egy házi készítésű történettel is megajándékoztuk a közönséget. A Laura egyes körökben vitát váltott ki. Ennek ellenére úgy gondolom, a nagyszínpadon is be kell mutatnunk olyan darabot, ami szakmailag egy kicsit többet jelent, mint amennyit a nézők elvárnának. Ősbemutatónk formarendszere, laza stílusa, a színészek játék, a rendezői újítások sajnos nem mindenki tetszését nyerték meg. Nem volt igaz mindez évadzáró operettünkre, Huszka Jenő Bob hercegére, melyet szám szerint negyvenszer játszottunk.

Szót kell ejtenünk házi színpadi előadásunkról is! Az olasz színházi akadémiával közös vállalkozásban készítettük Pirandello: Így van (ha így tetszik) című tragikomédiáját. Magyarországon először mutattuk be ezt a művet. Budapestre is elvittük a darabot, ahol nagyon jó kritikát kaptunk. Úgy gondolom, hosszan él tovább a produkció, hiszen meghívást kapott Rómába, egy nemzetközi fesztiválra.

Bereményi Géza, a Hevesi Sándor Színház művészeti vezetője az évad nehézségét abban látja, hogy egymástól élesen különböző darabokban kellett helytállniuk a színészeknek. Úgy fogalmazott: olyan volt az évad, mint egy nagy hegy, amire ha visszanéz az ember, azt mondja, magas csúcsra másztunk fel.
Dr. Gyimesi Endre polgármester rendszeres nézőként gratulált a teátrum társulatának. Az anyagiakra térve kifejtette: biztosított a színház jövője. A megyei önkormányzatot képviselő Vajda Lászlóval közösen ígéretet tettek arra, hogy a következő évadban sem lesznek pénzügyi gondjai a teátrumnak.
Az értékeléseket követően átadták a hagyományos színházi kitűntetéseket. A Színházbarátok körének díját Egri Kati érdemelte ki. Az igazgatóság javaslata alapján, a legjobb alakításért járó Máriáss-díjat Kricsár Kamill vihette haza. A Forgách-gyűrű Kiss Ernőtől Gombos Sándorhoz, a kelléktár vezetőjéhez vándorolt, míg a műszaki dolgozók Arany Deszka-díját Létai István kapta. A közönség az évad legjobb darabjának a Régimódi történetet, míg a legjobb színésznek Hertelendy Attilát választotta.

Stefán Gábortól megtudtuk: a nyár pihenéssel telik a társulat tagjainak számára. A következő évadról annyit árult el az igazgató, hogy olyan darabokat válogattak, melyeket ritkán, vagy még egyáltalán nem játszottak hazánk más színházaiban.

– A drámairodalom olyan művei közül válogattunk, melyek nem túlzottan ismertek, ugyanakkor nagyon értékesek. Nem szeretnénk utánjátszó színház lenni – beszélt célkitűzéseikről Stefán Gábor, majd hozzátette: a 2005/2006-os évad Szabó Magda: Az ajtó című – valós történetre épülő – színművének ősbemutatójával indul október 7-én.

Tartalom megosztása: