keresés a weboldalon

Zalaegerszeg

Nehéz helyzetben

Zalaegerszeg címer
Hírek

Nehéz helyzetben

2007 június 06 - szerda
Múlt év szeptemberében 20 elsős osztály indult Zalaegerszegen, a 2007-2008-as tanévben, pedig 19 osztály fogadja a gyerekeket. (A Pais-iskolában már nem volt felvétel.) Az idén a városban 26 nyolcadikos és 23 negyedikes osztály fejezi be tanulmányait, illetve ez utóbbinál kezdik el az ötödiket szeptembertől.

Érdemes elgondolkodni ezeken a számokon, mondják a szakemberek, hozzátéve, hogy a következő tanévtől 22 lesz a kötelező óraszám, aki ezt nem éri el, részmunkaidős lehet, amennyiben elfogadja ezt a lehetőséget.

– Az osztályszámok csökkenéséből és az óraszámok emelkedéséből adódik a pedagógus létszámcsökkenés – magyarázza Szeli Gábor, a polgármesteri hivatal művelődési és sportosztályának helyettes vezetője.

Hozzáteszi: a helyzet meglehetősen bonyolult, hiszen ha csak az osztályszám csökkenését vennék figyelembe, ez 10 álláshely megszűnését jelentené. Az iskolák létszámkeretét a városi közgyűlés határozza meg. Megvizsgálja az adott intézmény összes feladatát – hány osztály van, mennyi a kötelező óraszám, hány napközis csoport van, illetve tanulószobaszám, folyik-e speciális ellátás – és ez alapján dönt. Az iskola igazgatója pedig arról határoz, melyik pedagógustól válik meg az intézmény, illetve az iskolákra van bízva, hogyan kezelik a túlórát. Lesz olyan iskola, ahol szeptembertől több részmunkaidős tanár dolgozik majd, mivel nekik nem lesz meg a kötelező óraszámuk.

A pedagógusok egy része úgy véli, nem biztos, hogy a legjobb megoldás a „részmunkaidős”, mert bár kevesebb pedagógus elbocsátásával jár, a tanárok fizetése jelentősen csökkenhet. Szeli Gábor azt mondja, minden zalaegerszegi általános iskolában csökken a pedagógusok száma, kivétel az Izsák és az Öveges ÁMK a tanulócsoportok változatlansága miatt. Összesen – figyelembe véve az általános és középiskolákat, a kollégiumokat – 34 pedagógust érint a létszámleépítés. A legtöbben a Landorhegyi-iskolából távoznak.

Jelenleg Zalaegerszegen 4 ezer 275 általános iskolai tanuló van, ebből 633 a környező településekről bejáró diák. Ami az elsősöket illeti: szeptembertől 44 nem zalaegerszegi gyermek kezdi az első osztályt Zalaegerszegen, ez a szám kevesebb, mint az elmúlt években. (Zala-Lap Kft.)

Tartalom megosztása: