keresés a weboldalon

Zalaegerszeg

Nehéz helyzetben

Zalaegerszeg címer
Hírek

Nehéz helyzetben

2004 november 23 - kedd
Még folyik a részletes vita a parlamentben a jövő évi költségvetési törvényről, ezért dr. Gyimesi Endre polgármester, Zalaegerszeg országgyűlési képviselője bízik abban, hogy még javulhat az önkormányzatok helyzet

– Az ígéretek ellenére, ugyanaz történik jövőre is, mint az elmúlt évben. Az állam kötelező feladatokat ad az önkormányzatoknak források nélkül – mondja dr. Gyimesi Endre. – A legsúlyosabbnak azt érzem, hogy a közalkalmazotti és köztisztviselői béreket teljesen az önkormányzatokra akarják hárítani, kötelező jelleggel kellene kigazdálkodni. Ezt pedig csak vagyonfeléléssel, eladósodással lehet megtenni. Zalaegerszeg esetében több száz millió forint terhet jelentene. Gondot okoz továbbá a különböző normatívák nem inflációval történő emelése, sőt helyenként csökkenést mutatnak a számok. A művészeti normatívák például jelentősen csökkennek.
Zalaegerszeg polgármestere úgy érzi a jelenlegi számok ismeretében, hogy az önkormányzatok pozíciói jelentősen romlanak a jövő évben. Mint mondja, a kistelepüléseken óriási problémát okoz, hogy a költségvetési törvénybe beépítették, hogy csökkentett normatívát kap, aki nem szünteti meg az iskolában azokat a tanulócsoportokat, melyek a megszabott létszám alatt vannak.
– Kényszerhelyzetbe kerülnek ezáltal a polgármesterek – folytatja. – Úgy is fogalmazhatnék, hogy megalázó helyzetbe. Mert vagy bezárják a településükön az iskolát, és akkor biztosan nem lesz többé polgármester az illető. Vagy megtartják, de akkor az önkormányzat végérvényesen eladósodik. Véleményem szerint ettől meg kellene kímélni a polgármestereket. A pedagógusok bérét az államnak kellene fizetnie, az egyéb feltételeket – helyiség, tárgyi-technikai és egyéb feltételek – pedig az önkormányzatoknak biztosítani.
Megváltozik a Volán-vállalatok finanszírozása is a tervek szerint. Az állam annyit kíván adni jövőre, mint amennyit az önkormányzat. Két lehetőség kínálkozik: a Volán sokkal kevesebb pénzhez jut, az állam is kevesebbet ad, mert az önkormányzatoknak nem lesz annyi forrása, mint amire szükség lenne. Ebből az következik, hogy az utazás ára jócskán megemelkedik. A másik lehetőség pedig az, hogy tud adni az önkormányzat elég pénzt, és meghatározza, mit tegyen ezért a cég, így az államnak az eddiginél is nagyobbak lesznek a kiadásai.
Dr. Gyimesi Endre utalt arra, hogy a parlamentben szocialista polgármesterek módosító csomagot dolgoztak ki, amely megpróbálja csökkenteni az önkormányzati terheket. Ha ezt elfogadják a képviselők, valami minimális javulás várható a normatívák tekintetében is.
Az egerszegi önkormányzat nem tervez közalkalmazotti, illetve köztisztviselői létszámleépítést, ha csak súlyos intézkedésekkel rá nem kényszerítik.  A város az elmúlt években már megtette a racionális lépéseket ez ügyben, véli a polgármester. Működésre jövőre sem szeretnének hitelt felvenni, ugyanakkor fejlesztési hitel elől nem zárkóznának el, ha az kedvezőnek tűnik. A zalaegerszegi költségvetési koncepcióról a november 25-i közgyűlésen tárgyalnak a képviselők.

Tartalom megosztása: