keresés a weboldalon

Nem elég a jó program

Zalaegerszeg címer
Hírek

Nem elég a jó program

2009 április 09 - csütörtök
Az elmúlt évihez képest az idén a kulturális ágazat közel négy százalékkal kevesebb pénzből gazdálkodik. 2007-ben valamivel több mint 88 millió forint állt rendelkezésre, most a költségvetés elfogadása után 84 millió 901 ezer forint – mondja Török Zoltán, a kulturális bizottság elnöke.

Állítja: a következő hónapokban minden olyan színvonalas program megvalósul, ami tavaly is sikert hozott. Az ágazat elkötelezett munkatársai leleményességgel, fantáziával, pályázati lehetőségek kihasználásával sok mindennek meg tudják teremteni az alapját.

Az önkormányzat elvárása, hogy a város kulturális intézményei minél gazdaságosabban működjenek, legyenek bevételeik. A város kulturális élete tulajdonképpen a magyar kultúra napjának rendezvényeivel kezdődik és év végén a nagy-együtteseink koncertjeivel zárul minden évben – fogalmaz

– Úgy érzem, színes és gazdag Zalaegerszeg kulturális kínálata, melynek egyik legfontosabb része a több napig tartó Egerszeg fesztivál. Jó döntés volt, a belvárosba hozni a programokat, a városlakók ezt kedvezően fogadták. Kiemelném a Kvártélyház nyári színház kínálatát, az alsóerdő után a nyári hónapokban szintén a belvárosban lehet színvonalas produkciókat látni.

Jelentős kiállítások és koncertek fogadják az érdeklődőket a hangversenyteremben, és tudom, hogy a jó program nem elég, manapság a közönségszervezés sem könnyű. Bízom abban, hogy az intézmények kihasználják a város honlapját, ahol felhívhatják a kultúrát kedvelők figyelmét egy-egy programra.

Török Zoltán szerint a színházi előtér siralmas látványt nyújt, ha nincs kiállítás a térben. Rendszeresen kellene tárlatokat rendezni, hogy a helyi képzőművészek folyamatosan bemutatkozhassanak alkotásaikkal. Az igazgatóváltással kapcsolatban elmondta: nehéz korszak van a teátrum mögött, Stefán Gábor lemondása új helyzetet teremtett. Esély van most arra, hogy tisztuljon, rendeződjön a színház körül kialakult helyzet.

– Az igazgatói posztra pályázatot ír ki az önkormányzat, szeretném, ha egy jó szemléletű, intézményvezetői rátermettséggel bíró színházi szakember kerülne a vezetői székbe. Az utóbbi időben csökkent az eladott bérletek száma, az új vezetésnek erre is figyelnie kell. Egy hete volt társulati ülés, ahol arra kértük Bagó Bertalant, hogy a következő évad összeállításában vegyen részt. A megbízott igazgató, pedig lehetőséget kínált azoknak a színészeknek, akiknek Stefán Gábor nem hosszabbította meg a szerződését.

(Zala-Lap, V. Zs.)

Tartalom megosztása: