keresés a weboldalon

Zalaegerszeg

Nem emelnek árat

Zalaegerszeg címer
Hírek

Nem emelnek árat

2006 december 08 - péntek
Az előzőekhez hasonlóan alakul a Parkoló Gazda Kft. idei éve: a bevételek néhány százalékkal növekedtek, ami annak köszönhető, hogy nagyobb lett a parkolási fegyelem. Az ellenőrök rendszeresen és következetesen dolgoznak – értékel Manesz István, a társaság ügyvezetője. Mint mondja, a Csipke Parkolóház építése nem jelentett kiesést, hiszen körülötte elfoglaltak az autósok olyan helyeket is, melyeket korábban szabadon hagytak. A parkolóház és az üzletek között 57 parkolóhelyet üzemeltet a beruházás befejezése után a Parkoló Gazda Kft.

– A zalaegerszegiek tisztában vannak a parkolási szabályokkal, tudják, hogy fizetni kell. A terven felüli bevételeket társaságunk arra használja, hogy a parkolóhelyeket rendben tartsa esztétikailag, hogy a parkolás kulturált körülmények között történjen. Erre is ügyelnünk kell – mondja Manesz István. – 2006-ban több parkolóhelyet is létesítettünk, a Kis utcában, a Batthyány úton, a Kelem és Síp utcában, augusztus 1.-től pedig a Stadion utcában és a Berzsenyi út 26-28 között. Ez utóbbi területeken lakossági kérésre, forgalombiztonsági szempontok miatt létesültek fizetős parkolók.
Negyedik éve nem emelkednek a parkolási díjak. Az ügyvezető szerint, ha megemelnék a bérletek árát és az óradíjat, nem biztos, hogy ez többletbevételt hozna, az emberek mérgelődnének és, máshol parkolnának, és így kevesebbet fizetnének.

– Az automatáknál váltott jegyek utáni bevétel a legmagasabb, az összbevétel 54 százalékát adja, míg 33 százalék a bérleti bevétel és 13 százalék a pótdíjból folyik be. A legtöbb, az úgynevezett „zöld” bérletből fogy, amely az egész város területén korlátlanul használható a fizető parkolóhelyeken. Ezt követi a piros, majd a sárga bérlet, ez utóbbi a legolcsóbb, mivel csak a sárga övezetben lehet használni. A Zalaegerszeg Kártya tulajdonosai szombaton ingyen parkolhatnak, ami azt jelenti, hogy a Parkoló Gazda Kft. egymillió forint értékben ad kedvezményt, a kártya tulajdonosainak.

Bevezettük a parkolást ellenőrző órát, amit segítő eszköznek szánunk. Amikor az autós beáll a parkolóba, beállítja a pontos időt, hogy az ellenőr lássa, mikor állt le. Az ezt követő öt percben nem büntetnek, megvárják, hogy például valaki megváltsa a jegyét. Azért találtuk ki ezt a módszert, mert gyakran védekeztek azzal a gépjárművezetők, hogy csak egy-két percre álltak le. Ha valaki tudatosan rosszul állítja be az órát, az lebukik, hiszen az ellenőrzésnél fényképfelvétel készül, tehát ugyanúgy pótdíjat kell fizetnie. Eddig közel négyezer ilyen órát adtunk ki, ez teljesen ingyenes és az ügyfélirodánkban hozzá lehet jutni – magyarázza Manesz István és hozzáteszi: – sokan veszik igénybe a mobiltelefonos parkolást, több száz felett van a regisztráltak száma. Ezt a lehetőséget bővíteni szeretnénk, úgy, hogy sms-be is lehessen kérni a parkolási lehetőséget. Ennek a díja a telefonszámlán jelenne meg.
Elmondja: a reklamációk egy része abból adódik, hogy az autósok jó része, akik régen vizsgáztak KRESZ-ből, nem ismerik a parkoló övezeti táblákat. Tudni kell: a tábla kezdetétől a végéig, mindenhol fizetni kell, ahol a KRESZ nem tiltja.

– Zalaegerszegen 1600 fizető parkolóhely van, ezeken többször cserélődnek az autók. Naponta 60-100 felszólítást tesznek ki az ellenőrök a szélvédőkre. A felszólítottak fele szinte rögtön rendezi a számláját, míg a többieket fel kell szólítani. Hogy ez gyorsabban történjen, megbíztunk egy budapesti céget, ők küldik ki az első felszólítást. Azokat, akik erre nem reagálnak, már mi szólítjuk fel. Igazán a második felszólításra fizetnek, pedig nem éri meg húzni a tartozás rendezését, ugyanis a második felszólításnál már az óradíj harmincszorosát kell fizetni. Amennyiben pedig ügyvédhez fordulunk, már a negyvenszorosát.

Megemlíti még: sajnálják, hogy egyesek folyamatosan rongálják a közterületi berendezéseket, automatákat, táblákat és ezzel komoly károkat okoznak, amit közpénzből kell helyreállítani. A rendőrség figyeli a rongálásokat és reméljük, már nyomon vannak. (Zala-Lap Kft.)

Tartalom megosztása: