keresés a weboldalon

Zalaegerszeg

Nem érkezett bevallás

Zalaegerszeg címer
Hírek

Nem érkezett bevallás

2006 május 10 - szerda
Úgy tűnik, Zalaegerszegen nincsen magánszemély tulajdonában 400 négyzetméternél nagyobb családi ház, 500 négyzetmétert meghaladó társasházi lakás, illetve 555 négyzetméter alapterület feletti üdülő. Az önkormányzat által meghatározott települési átlagértékek alapján az említett ingatlannagyságok felett kellene luxusadót fizetniük az érintetteknek, a törvényben meghatározott április 30-ai határidőig azonban egyetlen ez irányú bevallás sem érkezett a zalaegerszegi polgármesteri hivatalhoz.

Mint ismeretes: az elmúlt évben alkotott törvényt a parlament a luxusadóról azzal a legfőbb szándékkal, hogy a különlegesen jó életkörülmények között élőket adóval terhelje. A luxusadó valójában egy értékalapú ingatlanadó, melyet azoknak a magánszemélyeknek kell ezentúl minden évben megfizetniük, akik lakásának, vagy üdülőnek minősülő ingatlanának a törvény szerint számított értéke meghaladja a 100 millió forintot. Az adó mértéke a 100 millió feletti rész fél százaléka. A luxusadóból származó bevétel az érintett önkormányzatokat illeti meg. Zalaegerszeg, úgy tűnik, elesik ettől a bevételtől.

– Kíváncsian vártuk, hogy léteznek-e 100 millió forint értéket meghaladó ingatlanok városunkban, erre vonatkozó nyilvántartással ugyanis nem rendelkezünk. Kénytelenek vagyunk az adóalanyok önbevallására hagyatkozni. Mivel április 30-ig nem érkezett luxusadó-bevallás hivatalunkhoz, feltételezzük, hogy akárcsak az ország több más középvárosában, Zalaegerszegen sincsen ilyen nagy értékű ingatlan magánszemély tulajdonában – számolt be dr. Kovács Gábor jegyző.

Amennyiben mégis akad 100 milliós családi ház, társasházi lakás, vagy üdülő a városban, tulajdonosát a bevallás elmulasztása miatt bírsággal, illetve késedelmi kamattal sújthatja az önkormányzat. Egyébként a luxusadó-bevallási kötelezettség folyamatos. Az adóalanyoknak az adókötelezettség keletkezésétől számított 15 napon belül kell benyújtaniuk bevallásukat a polgármesteri hivatalhoz. A luxusadó két részletben fizethető.

Tartalom megosztása: