keresés a weboldalon

Nem lesz többé bűz

Zalaegerszeg címer
Hírek

Nem lesz többé bűz

2010 május 06 - csütörtök
Az elmúlt években akkor esett szó a szennyvízelvezetés során keletkező iszap kezeléséről, amikor kedvezőtlen széljárás esetén Zalaegerszegen és a környező településeken elviselhetetlen bűz terjengett. Ennek oka, hogy az 1998-ban lezajlott rekonstrukció során a városi szennyvíztisztító telepen keletkezett évi tízezer tonna szennyvíz iszap kezelésére nem született megnyugtató megoldás. A kezelés nem zárt rendszerben történt, így az iszappal végzett munkák során felszabadult gázok közvetlenül a szabadba kerültek.

Mára megváltozott a helyzet, erről tájékoztatta lapunkat Rigó Csaba, a Zalaegerszeg és környéke csatornahálózat és szennyvíztisztító-telep fejlesztésére létrehozott önkormányzati társulás elnöke és Arnhoffer András a Zalavíz Zrt műszaki igazgatója.

– Az Európai Unió Kohéziós Alapjából is támogatott, 2007-ben kezdődött szennyvíztelepi rekonstrukció előkészítése során kiemelt hangsúlyt kapott az iszapvonal és az iszapkezelés, amely immár zárt rendszerben – rothasztó tornyokban – történik.

A tornyokban az iszap szerves anyag tartalma jelentősen csökken, így az iszap mennyisége is úgyszintén. A folyamat során képződő gázok, melyek eddig a lakosság életét megkeserítették, most zárt rendszerben hasznosításra kerülnek, és az iszappal végzett munka során már nincs szaghatás – mondta Rigó Csaba.

Arnhoffer András a kezelt iszap további előnyeit emelte ki:
– Termőföldre közvetlenül kihelyezhető, talajjavító hatása a műtrágyával vetekszik. A zárt rendszerben összegyűjtött gázt elégetve jelentős mennyiségű energiát nyerünk, ezt a telepen villamos energiává alakítjuk át, és ezt fel is használjuk. Az eddig bűzproblémákat okozó gázokból villamos energiát, vagy népszerűbb nevén zöld energiát nyerünk.

Rigó Csaba jelezte még: az elmondottakat bizonyítja, hogy az új telepen keletkezett kezelt iszapot 2009. augusztusa óta a Pózva mellett kialakított iszaptárolóba gyűjti és deponálja az üzemeltető Zalavíz Zrt.

A tároló 2010 áprilisában megtelt, így az engedélyezett területekre megtörtént a szennyvíz iszap kihelyezése. A tárolóban található 3500 tonna iszap kiszállítása, bedolgozása a termőföldre öt nap alatt minden gond nélkül megtörtént. A kihelyezést az illetékes talajvédelmi hatóság is szigorúan ellenőrizte.

(Zala-Lap, V. Zs.)

Tartalom megosztása: