keresés a weboldalon

„Nem szeretik, ha bent labdázok”

Zalaegerszeg címer
Hírek

„Nem szeretik, ha bent labdázok”

2010 május 13 - csütörtök
A freestyle foci nem túl régi sportág. Világviszonylatban is tizenéves körüli. Magyarországon 2004 óta jegyzik és egyre több helyen üti fel a fejét. Így Zalaegerszegen is van művelője, nem is annyira kispályás. Buday Mátyás Manó, a Mindszenty-gimnázium tanulója labdaügyességével a Helikon Fesztivál egyéb kategóriájában arany minősítést érdemelt ki az Ungár Anikó vezette zsűritől.

Mi is ez sport lényegében? A nevében szerepel a foci, valójában ahhoz a labdán kívül kevés köze van, bár a futballisták biztosan jó hasznát vennék azon trükköknek, melyre a freestyle művelői képesek.

Nemcsak lábbal, nemcsak fejjel, de egész testtel. Ahogy a nevezett ifjútól is megkérdezte a zsűri, hol a mágnes, mellyel magán tartja a labdát. Azóta ez jó hecc lehetőség a többieknek, bár a napi két, hétvégén 5 – 6 órás gyakorlásra alapozott siker jogosnak nevezhető.

A tizedikes fiú élete két éve pörög a freestyle körül. A trükköket az internetről tanulja és ennek révén országos barátságokat is kötött. Mivel a sport központja Észak-Magyarországon és Budapesten van, két-három hetente felutazik a fővárosba tapasztalatcserére és a páros feladatok gyakorlására.

A költségeket ezen utak jelentik, no meg a cipő és labdakopás. A sok gyakorlás igénybeveszi a testet is, ennek következményeivel már szembesülnie kellett a fiatal fiúnak, aki ennek ellenére nagy álmokat dédelget.

A sportágban Európa és világbajnokságot is rendeznek, melyen már magyarok is részt vettek. Érdemes tehát egyre jobbnak lenni. Bár örül a helikonos aranynak, azt mondja az igazi súlya a freestyle verseny helyezéseknek van, mert egyéb helyeken vagy ismerik ezt a sportot a bírák vagy nem.

– Sokan azt gondolják nem tudunk focizni, azért csináljuk ezt – mondja, és hozzá teszi egyébként tényleg nem tud focizni, és nem is érdekli a futball igazán.

– Testnevelőd mit szól ehhez a sportos hobbihoz?


– Ő a kosárlabda elkötelezettje. De a kémia tanáromnak tetszik, mert a lehetetlenségekre emlékezteti.

– Szüleid hogy állnak a napi gyakorlásokhoz?


– Nem szeretik, ha a szobában labdázok, sok dolgomat összetörtem már, így a labdával kiszorultunk a kertbe.

Aki látni is szeretné mi ez a sport a www.youtube.com oldalain keresgélhet. Matyiról is van néhány korábbi videó Mettz freestyle football cím alatt.

(Zala-Lap, B. K.)

Tartalom megosztása: