keresés a weboldalon

Németh Miklós kiállítása a Martonosi Galériában

Zalaegerszeg címer
Hírek

Németh Miklós kiállítása a Martonosi Galériában

2011 március 19 - szombat
A napokban nyílt Németh Miklós grafikus kiállítása a Martonosi Galériában. A „kiállítás” szó klasszikus értelemben talán túlzás az aprócska tér miatt, ám a zalaegerszegi művész képei önmagukért beszélnek, helyszűke ide, vagy oda.

Németh Miklós képei összetéveszthetetlenek. A most kiállított fekete-fehér tusrajzokon is látszik, hogy sem a rászánt idő, sem a munka, sem a tartalom nincs belőlük kispórolva: valamennyi alkotás részletgazdag, szemet gyönyörködtetően kecses és elegáns, és nem utolsósorban elgondolkodtató. A zalaegerszegi képzőművész a gimnáziumi éveket követően a Berzsenyi Dániel Tanárképző Főiskola rajz-történelem szakát végezte el. A fáma szerint 13 évesen kezdte komolyan venni a rajzolást, húszas éveitől tudta, hogy grafikus szeretne lenni. Korábban úgy nyilatkozott: egy-egy képen akár három hónapig is dolgozik. Egyéni stílusa hamar kialakult, eleinte monokróm képeket készített, aztán a rajzokat színesítette, de a kacskaringós vonalakra épülő technika nem változott. Németh Miklós felnőtteknek mesél: témái klasszikusak, látás-, és megjelenítési módja egyedülálló. Kedvelt stílusai: a szecesszió, a rokokó, a barokk, a gótika és az expresszionizmus, ám saját bevallása szerint a keleti kultúra is hat munkásságára.

A zalaegerszegi grafikus tárlata április 9.-ig tekinthető meg a Martonosi Galériában, a „12 hónap a művészetért és a kultúráért” sorozat keretében. Tóth Józsefné a galéria tulajdonosaként helyi alkotóknak kíván lehetőséget adni egy éven át, hogy velük és munkásságukon keresztül is ez eddiginél nagyobb teret kapjon a szellemi és kulturális értékek ápolása.

T.Sz.É.

Tartalom megosztása: