keresés a weboldalon

Nemzeti gyásznap (Videó)

Zalaegerszeg címer
Hírek

Nemzeti gyásznap (Videó)

2022 november 07 - hétfő
Gyertyagyújtással emlékeztek az áldozatokra az 1956-os forradalom leverésének 66. évfordulóján az Ady utcai ’56-os emlékműnél. A szovjet csapatok 1956-ban ezen a napon vonultak be Budapestre, s vérbe folytották az október 23-án kitört szabadságharcot. November 4-ét a kormány 2013-ban nemzeti gyásznappá nyilvánította.

A történelmi időszak eseményeit az 56-os hagyományőrző egyesület elnöke részletezte. Kitért a hosszú évtizedeken át tartó zaklatásokra és kegyetlen megtorlásokra.

Stárics Roland, elnök, Zala Megyei ’56-os Hagyományőrző Egyesület:


Az ötvenes évek végén több száz embert végeztek ki, s ezrek kerültek börtönbe vagy internáló táborba. A felkelők hősiessége és a bebörtönzöttek szenvedése azonban nem maradt következmények nélkül – emlékeztett beszédében Gecse Péter alpolgármester.

Gecse Péter, alpolgármester, Zalaegerszeg:

Tollas Tibor 1986-ban Münchenben írt Túlélők című költeményét Takács Bálint szavalta el. Az emlékműsorban a Zrínyi és a Kölcsey gimnázium növendékei is közreműködtek.

A megye és a város, valamint az intézmények vezetői, civil és lokálpatrióta szervezetek elöljárói, illetve magánszemélyek mécseseket helyeztek el a hősök tiszteletére emelt emlékmű talapzatánál.

K.I./B.P.

Fotó: Seres Péter

Tartalom megosztása: