keresés a weboldalon

Népdalkincs a kultúra napján

Zalaegerszeg címer
Hírek

Népdalkincs a kultúra napján

2010 január 22 - péntek
Vajda József népzenekutató születésének 90. évfordulója alkalmából eddig kiadatlan munkáiból összeállított kéziratos kottagyűjteményt jelentetett meg a Liszt Ferenc Tagiskola „Gyermekeinkért, a jövőnkért” Alapítványa. A zene-tagozatos intézmény egykori igazgatójának két, és többszólamú népdalfeldolgozásait és néhány biciniumot tartalmaz a könyv, melynek bemutatóját kórustalálkozóval tették ünnepélyessé, ezzel tisztelegve a Magyar Kultúra Napja előtt.

1920. január 3-án Mosonban született az egész megyében közismert pedagógus, nem a „Szép Zalában”, munkássága azonban ideköti, kisebb falvakban tanítóskodott, majd 1961-től nyugdíjazásáig a Liszt / Kilián – iskolában volt igazgatóhelyettes és igazgató.

Életét és munkásságát, az ünnepséget megnyitó dr. Gyimesi Endre polgármester méltatta, illetve filmbejátszás alapján maga Vajda József emlékezett vissza saját életútjára. Gyűjtéseiből 1959-től kezdődően szinte minden évtizedben kiadtak egy-egy könyvet, mely sorozatot a mostani zárta.

A kórustalálkozó az iskola tornatermi lelátóját megtöltő résztvevők által közösen énekelt népdallal vette kezdetét., majd a házigazda intézmény másodikasai mutattak be néhány népi játékot. Gyermek résztvevő volt még a Liszt iskola kórusa valamint az Ady iskola kis és nagykórusa.

A felnőtteket pedig a Canterina Kamarkórus, a Városi Vegyeskar és a Régi Diákok Kamarakórusa képviselte. Szólót énekelt Csordás Anna és Ferincz Adrienn Horváth Károly népzenész kíséretében. A rendezvényen részt vett az ünnepelt családjának néhány tagja, akik nevében Horváth Zoltánné, a fent nevezett alapítvány elnöke mondott köszönetet.

(Zala-Lap, B. K.)

Tartalom megosztása: