keresés a weboldalon

Népszerű az Egerszeg-kártya

Zalaegerszeg címer
Hírek

Népszerű az Egerszeg-kártya

2006 augusztus 14 - hétfő
A nyári hónapokban magyar és külföldi turisták szállják meg azokat a városokat, illetve településeket, ahol rengeteg érdekes látnivaló található, valamint kiváló lehetőség nyílik a szabadidő gondtalan eltöltésére. Ezekben a hetekben Zalaegerszegen is sokan fordulnak meg, hiszen vonzóak a kulturális programok, a számos műemlék, míg a lubickolást kedvelők a Gébárti-tónak és az Aquacitynek nem tudnak ellenállni.

Lukács Gabriella, a helyi Tourinform-iroda marketingreferense érdeklődésünkre elmondta: az előző két nyár egy kicsit esősebb volt, ezért örömteli, hogy idén szebbik arcát mutatja az időjárás, s így mód nyílik strandolásra, kirándulásra. Ennek eredményeként ezen a nyáron jóval többen fordultak meg a Tourinform Széchenyi téren található irodájában, s bizonyára nem nagy merészség kijelenteni, hogy sokkal több turista vendégeskedett a zalai megyeszékhelyen is.

Az irodába ezen a nyáron főleg magyar vendégek tértek be, akik az ország dunántúli részéről érkeztek Zalába, de sokan például a fővárosból, illetve annak környékéről utaztak ide. Pécsről és vonzáskörzetéből, valamint Győrből, s Magyarország északi részéről szintén sok turista jött Zalaegerszegre. A külföldiek ugyancsak szép számmal képviseltetik magukat, akik főleg a német nyelvterületről, azaz Ausztriából és Németországból érkeztek. A tapasztalatok azt mutatják, hogy Olaszországból és Franciaországból is egyre többen érdeklődnek a zalai megyeszékhely iránt, de megfordultak itt holland, belga és spanyol vendégek is.

– A turisták két fő cél miatt jönnek Zalaegerszegre. A magyarok főleg az Aquacity miatt utaznak ide, míg a külföldi vendégek közül sokan szeretnék látni a Göcseji Falumúzeumot. Az itteni rendezvények nagyon vonzzák a vendégeket, az Egerszeg búcsú, a Kenyérfesztivál, vagy éppen az országos fazekastalálkozó, nyári színház apropóján sok turista érkezik a városba. A franciák körében például hihetetlenül népszerű a falumúzeum.

A Gébárti-tó szomszédságában található Kézművesek Házát szintén sokszor keresik fel a turisták, de az időszaki kiállítások, valamint a zsinagóga és a TV-torony iránt szintén nagy érdeklődés mutatkozik – folytatta a marketingreferens. – Zalaegerszeg nevezetességeivel egy kellemes hétvége keretében meg lehet ismerkedni, viszont a megye többi érdekességét csak külön napokon tudják felkeresni a turisták. Többen ezért úgy határoznak, hogy Egerszegen szállnak meg, és innen utaznak 1-1 napra a megye többi pontjára, Keszthelyre, Zalakarosra, Lentibe, Kehidakustányba. Mostanában sokan keresnek olyan szálláshelyet, ahol elfogadnak üdülési csekket, ettől függetlenül sokan töltenek egy-egy éjszakát valamelyik panzióban, vagy szállodában. Leggyakrabban családok, illetve fiatal párok érkeznek a városba, hogy itt töltsék el szabadidejüket, de természetesen akadnak idősebb turisták is. A nyári hónapokban, júliusban és augusztusban napi több száz érdeklődő fordul meg az irodánkban, akik a látnivalókkal és a szálláshelyekkel kapcsolatban kérnek tőlünk információkat. Ha valakinek már van szállása, akkor általában két kérdést tesz fel: mégpedig, hogy mit érdemes megnézni, és milyen programokat ajánlunk.
Lukács Gabriellától megtudtuk, egyre sikeresebb az Egerszeg-kártya akció.

Tavaly év végén módosították az erről szóló rendeletet, így a zalaegerszegi lakosoknak a kártya felmutatása 10 százalék árengedményt jelent a felnőtt helyi buszbérlet vásárlásánál. Ennek hatására januárban, februárban és március jelentősen megnövekedett az Egerszeg-kártyát igénylők száma, és volt olyan hónap, amikor mintegy 400-an készíttették el Egerszeg-kártyájukat. Nyáron leginkább az Aqaucityben igényelhető kedvezmények miatt váltanak kártyát, éppen ezért júliusban a 800 főt is meghaladta a kártyaigénylők száma.

A kártya egyébként a kiállítás napjától egy esztendőig érvényes. Egy új Egerszeg-kártyáért 1500 forintot kell fizetni, míg a meghosszabbítás díja 500 forint. Azok a nyugdíjasok, akik betöltötték az öregségi nyugdíjkorhatárt, azok 50 százalék kedvezménnyel vásárolhatják meg ezt, a súlyos fogyatékossági támogatásban részesülők és akiknek munkaképesség-csökkenése eléri az 50 százalékot, ingyen jutnak a plasztikkártyához. A számos kedvezmény miatt – ingyenes szombati parkolás, kedvezményes belépők – a kártya nagyon népszerű a lakosság körében, így várhatóan a jövőben egyre többen igényelnek majd Egerszeg-kártyát. (Zala-Lap Kft.)

Tartalom megosztása: