keresés a weboldalon

Zalaegerszeg

Nincs ok pánikra

Zalaegerszeg címer
Hírek

Nincs ok pánikra

2005 október 26 - szerda
Nincs olyan híradás, amiben ne szerepelne a madárinfluenza járványveszély, s ez kihat a mindennapjainkra. A baromfitartók és feldolgozók pedig attól szenvednek, hogy mindennek következtében tönkremegy az ágazat, elveszítik a munkájukat, ugyanis a fogyasztók elkezdték mellőzni a baromfihúst és baromfi termékeket.

Dr. Kardeván Endre, a Zala Megyei Állategészségügyi  és Élelmiszer Ellenőrző Állomás igazgató főállatorvosa elmondta: semmiféle pánikra nincs ok. Az eddigi tényeket tekintve állategészségügyi és nem humán problémával állunk szemben. A zalai állategészségügyi hatóság fokozott figyelmet fordít a Kis-Balatonon megjelenő madarakra, az elhullottak vizsgálatára. Sor kerül  szigorú figyelőszolgálat megszervezésére is.

A baromfihús fogyasztók megnyugtatására kifejtette, nyugodtan fogyasszák, nem kell tartani semmiféle fertőzéstől (a kórokozó egyébként hőérzékeny, 60-70 Celsius fokon elpusztul). Azt is tudni kell, a H5N1 vírus kimondottan madárvírus, ritkán betegít meg embert, s Magyarországon szó sincs ilyen veszélyről. Az uniós határt bezárták.

Dr. Tóth István a Zalabaromfi Rt vezérigazgatója arról szólt, hogy 30-35 százalékkal kevesebb a feldolgozott baromfi értékesítés, nőnek a fagyasztott készletek. A szerződéssel megkötött megállapodásokat is igyekszik a kereskedelem megváltoztatni. A Zalabaromfi Rt  már a járványveszély első híradásainál fokozott járványügyi védelmet léptetett életbe., aminek jelentős költségkihatása van, de viselhető. Remélik, a fogyasztás visszaesése átmeneti lesz és rövid ideig tart, mert ha két  hónapnál tovább tart, nem tudják finanszírozni. A cég jelentős integrátor, széles termelői kör kapcsolódik hozzá és nagy problémát jelent, ha a pénzügyi forgás lelassul. Nem lenne jó, ha kénytelenek lennének csökkenteni a baromfi felvásárlást. Az egész termékpályának össze kell fogni, nehogy néhány év múlva ne legyen mit levágni és ne legyen hol levágni. A szakember úgy véli, semmi nem változott olyan mértékben a világban, hogy ekkora legyen a hatása.  (Zala-Lap, B.E.)

Tartalom megosztása: