keresés a weboldalon

Zalaegerszeg

Nincsenek nyertesek

Zalaegerszeg címer
Hírek

Nincsenek nyertesek

2007 január 29 - hétfő
Közel 20 milliárd forintos főösszeggel indul a város 2007-es költségvetése, ebből 12,7 milliárdot tesznek ki a működési kiadások. Zalaegerszeg önkormányzata a kormányzati elvonások miatt, lényegesen nehezebb helyzetben állította össze a városi büdzsét, és a koncepció elfogadásakor átlagosan 8 százalékos megtakarítást várt el az intézményrendszer fenntartói támogatásából. Hogyan sikerült ezt megvalósítani? – érdeklődtünk egyebek mellett Rigó Csabától, a gazdasági bizottság elnökétől.

– Az intézményvezetőkkel történt szakosztályi egyeztetések átlagos 6,6 százalékos tervezett megtakarítást vetítenek előre, amely összesen 438 millió forinttal csökkentheti a működési hiányt, ami nem kevés. Ehhez jönnek még a polgármesteri hivatal (90 millió) és a szakosztályok (52 millió) megtakarításai.

– Milyen nehézségekkel szembesültek az elmúlt hetekben?
– A kialakult helyzetet nem az önkormányzat és nem az intézmények okozták, tehát nem is felelősek ezért. Az ágazati jogszabályok szerint elfogadott szakmai-pedagógiai programok, feladattervek végrehajtásához szükséges állami finanszírozás évek óta elmarad a szükséges mértéktől. Mivel a kormány az önkormányzatokon spórol, azok kénytelenek a saját és átengedett bevételeiket (helyi adók, gépjárműadó, illetékbevételek) is bevonni a működésbe. Mindezek mellett még így is működési hiánnyal küszködnek, ezért rákényszerülnek a kiadások csökkentésére.
Manapság – az energia árának folyamatos emelkedése mellett – a dologi kiadásokból szinte lehetetlen megtakarítani, a személyi kiadások csökkentésénél pedig a munkáltatóra vonatkozó jogszabályi korlátokkal kell számolniuk az igazgatóknak.

– Végül mekkora hiányt kell kigazdálkodniuk?
– A december közepén becsült, közel 1,5 milliárd forintos működési hiányt sikerült a kezelhetőbb 486 millió mértékűre csökkenteni úgy, hogy a tervezett bevételeket is növeltük. 570 millió forint értékben próbáljuk csökkenteni a kiadásokat. Kevesebb pénz jut szakosztályi ágazati feladatokra, így a sport esetében 14 millió, a szociális és egészségügyi ágazatnál 23 millió, az oktatási és kulturális feladatoknál pedig 15 millió forint a költségcsökkentés. Mindemellett – folytatja Rigó Csaba – a bevételeket 400 millió forinttal szeretnénk növelni. A koncepcióban megfogalmazott tételekhez képest például a Vásárcsarnok Kft. 5 százalékkal fizet többet (3,3 milliót), a Zala-Depo 20 millióval, illetékbevételből plusz 30 milliót remélünk, gépjárműadóból 100 milliót és egyéb állami bevételekből mintegy 70 milliót. Százmillió forintnyi értékpapír-bevonás is szerepel a költségvetési tervezetben.

– Mit jelent ez?
– A 2006-os évet megúsztuk működési hitel felvétele nélkül, még maradt szabad felhasználású értékpapír. Tavaly 620 milliós tervezett működési hiánnyal számoltunk, melyből 500 millió volt a tervezett értékpapír-bevonás, és 120 millió működési hitelt terveztünk felvenni.

– Ha a számokat nézzük, kisebb működési hiánnyal indul a 2007-es év, mint a tavalyi? Hol a csapda?
– Nincs csapda, de van különbség. 2007-ben már nincs akkora értékpapír-bevonásra lehetőség, ezért lényegesen nagyobb, 486 millió forintnyi működési hitel felvételével számolunk. Hogy ebből mennyit kell felvennie a városnak, az év közben derül ki.

– Melyek a főbb prioritások? A tavalyi évben a szociális ágazat volt a költségvetés nyertese. Most melyik ágazatnak jut több? Lesz vesztes 2007-ben?
– Az ország mai gazdasági állapotában nem beszélhetünk nyertesekről. Inkább úgy fogalmaznék, hogy Zalaegerszegen a városüzemelés lesz kevésbé vesztes, mert igyekszünk szinten tartani, és szeretnénk a választókerületekben is folytatni a felújításokat, az arányos városfejlesztést. Ez utóbbira és a beruházásokra 1,9 milliárd forint jut az idén. A népjóléti ágazatra pedig 1,6 milliárd forint. Az oktatási-kulturális szakosztályt és intézményeket állítják a legnagyobb kihívás elé a súlyos kormányzati elvonások: 7,1 milliárd forintból gazdálkodhatnak az idén.
Fő prioritás továbbra is a munkahelyteremtés, a közműberuházások és a rekonstrukciók folytatása a korábban elnyert uniós támogatással. Törekszünk újabb pályázati források megszerzésére is.

– Felmerült a „holding” a város cégeinek esetében. Mit várnának ettől a megoldástól?
– Vizsgáljuk egy vagyonkezelő holding létrehozásának előnyeit. A kényszerű takarékosságból a városi tulajdonú cégeknek is ki kell venniük a részüket olcsóbb és ésszerűbb működéssel. A holdingba szerveződő városi tulajdonú cégek hatékonyabban, erőforrásaik egyesítésével, piacbővülést elérve növelhetik a lakosságnak nyújtott szolgáltatások színvonalát. Új távlatokat nyitva természetesen a tulajdonos önkormányzat által megszabott feladatoknak. Ugyanis, amit most egy cég nem ér fel, azt egy holding felérheti…

– Mit vár a február elsejei közgyűlési vitától?
– Szakmai vitára számítok. A közgyűlés szocialista-szabaddemokrata ellenzéki tagjai közül néhányan még az átlagos 8 százaléknál is nagyobb – intézményrendszert érintő -, elvonást szorgalmaztak a koncepció tárgyalásakor. Úgy gondolom, a polgári frakció ebbe nem mehetett bele, és a jövőben sem támogatunk irracionális megszorításokat. A város működését minden körülmények között biztosítanunk kell. Ez a mi kötelességünk és felelősségünk. (Zala-Lap Kft., V. Zs.)

Tartalom megosztása: