keresés a weboldalon

Zalaegerszeg

November végén szentelés

Zalaegerszeg címer
Hírek

November végén szentelés

2004 november 05 - péntek
Mára nemcsak külsőleg, belsejét tekintve is kész a Kertvárosban helyet kapott Mindszenty-emléktemplom. A régi álom megvalósulásából csupán a liturgiához szükséges részegységek hiányoznak. Nincsen még oltára, szentségtartója, illetve orgonája sem a templomnak, a székeket pedig a napokban szállítják. Stróber László apátplébánostól megtudtuk, az imaház berendezéséül szolgáló 100 darab széket Lentiben gyártják, míg a nagytemploméval megegyező Johannus-orgona Hollandiából érkezik várhatóan két héten belül.

– Bízunk abban, hogy harangunk, valamint mennyezeti és fali lámpáink is elkészülnek a szentelésig. A harang Lengyelországból kerül hozzánk, míg a lámpákat Olaszországból hozzák. Az oltár bolgár mészkőmárványból készül – árulta el Stróber László apátplébános. – Mindezzel nem lesz teljes az új templom felszereltsége. Okozza ezt egyrészt az idő rövidsége, illetve az is, hogy műalkotásokkal csak akkor látjuk el a liturgikus teret, amikor már kialakult az összkép. Egyelőre tehát nem lesznek szobrok, festmények a templomban. Egyetlen műalkotásunk az oltárkereszt, amely a megváltást szimbolizálja, és nem nélkülözhető egy keresztény, katolikus templomban.
Az altemplom ugyancsak készen van szerkezetileg. Hiányoznak viszont az urnafalak, melyek várhatóan a tél folyamán készülnek majd, akárcsak a koporsóhelyek. A kisebb-nagyobb hiányosságok ellenére a szentelést követően elindul a liturgikus élet Zalaegerszeg legújabb és legszebb templomában. Azt hiszem, nincsen azzal semmi gond, hogy néhány dolog még hiányzik imaházunkból, hiszen egy templomot nem lehet másfél év alatt teljesen késszé nyilvánítani. Jómagam abban sem mertem bízni, hogy idén felszentelhetjük a Mindszenty-emléktemplomot, hiszen tavaly májusban még csak az alapozási munkáknál tartottunk.
A kertvárosi templom felszentelését november végére tervezik. Pontos dátumot egyelőre nem tud mondani Stróber László, a tereprendezés, parkolóépítés ugyanis most zajlik az épület körül.

Tartalom megosztása: