keresés a weboldalon

Nyíltan a lehetséges együttműködésről

Zalaegerszeg címer
Hírek

Nyíltan a lehetséges együttműködésről

2011 február 18 - péntek
Iparvállalatok szakembereinek, a zalaegerszegi felsőfokú műszaki képzésben érintett oktatási intézményeknek és diákoknak szerveztek nyílt napot a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem és a Nyugat-Magyarországi Egyetem szakembereinek részvételével a zalaegerszegi Infocentrumban. Az immár negyedik alkalommal szervezett fórumon a fő kérdés az volt, hogyan lehet az eddigieknél is hatékonyabban összehangolni Zalaegerszegen a felsőfokú műszaki képzést és a munkaerőpiaci igényeket.

Zalaegerszeg polgármestere, Gyutai Csaba megnyitójában hangsúlyozta: A város, sőt az egész térség jövője szempontjából stratégiai kérdés, hogy Zalaegerszegen minőségi felsőoktatás legyen, mely elsősorban az itt működő vállaltok-vállalkozások igényeit szolgálja ki.

Majd hozzátette: „ma már világosan látszik, hogy amikor néhány évvel ezelőtt – a Műszaki Egyetem jóvoltából – megkezdődött a műszaki képzés, jó döntés született. Egyrészt hiányt pótolt a térségben, másrészt lehetőséget teremtett arra, hogy a városban és környékén működő ipari vállalkozások „helyből” jussanak jól képzett szakemberekhez.”

Gyutai Csaba azt is fontosnak tartja, hogy a végzős fiatalok megtalálják a városban számításaikat, mind szakmai karrierjüket, mind személyes egzisztenciájuk kialakítását illetően.

A Nyugat-Magyarországi Egyetem zalaegerszegi intézetvezető professzora, Varga Mihály elmondta: „a kezdetektől világos volt, hogy megfelelő színvonalú felsőfokú oktatást csak közös egyetemi és iparvállalati kutatás-fejlesztési innovációval lehet végezni. De az sem elhanyagolható, hogy így napi kapcsolatunk alakult ki a termelő szféra és az oktatás szféra között – és most már pontosan tudjuk, milyen fontos, hogy a munkaerőpiaci igényekhez igazítsuk a képzés szerkezetét.”

Lang János, a Zalaegerszeg Felsőfokú Oktatásáért Közalapítvány elnöke, a Flextronics International Kft. zalaegerszegi gyárának igazgatója kettős szerepkörben vett részt a konferencián. Felszólalásában kitért arra: „Minden vállalat növekedni szeretne, minél több és magasan kvalifikált szakembert szeretne foglalkoztatni, számára egyértelmű, hogy az oktatási és az ipari szféra összehangolása alapvető gazdasági érdek. Főleg, hogy ezeket a szakembereket itt, Zalaegerszegen képzik – ebben továbbra is minden segítséget megadunk.”

A fórumon elhangzott az is: a műszaki képzés sikerét jelzi, hogy egyre több friss műszaki diplomás talál boldogulást Zalaegerszegen, illetve, hogy – éppen a munkáltatók „nyomására” idén megindították a levelező oktatást is. S ugyancsak a város javát szolgálhatja, hogy a Pénzügyi és Számviteli Főiskola helyi intézete rövidesen önálló karként folytatja működését.

H.G.

Tartalom megosztása: