keresés a weboldalon

Nyitottak Brüsszel kapui

Zalaegerszeg címer
Hírek

Nyitottak Brüsszel kapui

2006 november 15 - szerda
Az októberi brüsszeli nyílt napokon két fiatal, Zsuppányi Ágnes, az önkormányzat területfejlesztési szakreferense és Fodor Dóra, a Zalaegerszeg és Térsége Többcélú Kistérségi Társulás munkaszervezet vezetője képviselte Zalaegerszeget és térségét.

A négynapos, úgynevezett „Open Days” az Európai Unió megyei jogú városainak, térségeinek illetve elsősorban azok gazdasági működésének megismerését és reprezentálását szolgálta. A bemutatkozás jó lehetőség is volt az ismerkedésre.

– Az uniónak ez a legnagyobb rendezvénye a régiók számára, mi a nyugat-dunántúli területet képviseltük. A nyílt nap három helyszínen folyt párhuzamosan, a befektetők kávézóját a régiók bizottságának épületében alakították ki. Minden olyan térség standja, ami a Duna mentén található, a folyó szakaszainak megfelelő sorrendben helyezkedett el. Az egymásutániság a régiók minél hatékonyabb együttműködését, profitálását segíti elő. Az érintett települések előadások keretében mutatták be fejlesztési elképzeléseiket a jövőre vonatkozóan. A nyitott Nyugat-Dunántúl szemináriumon külföldi régiókkal közösen szemléltettük tevékenységünket. A rendezvény több ezer látogatót vonzott, hiszen ez a legfontosabb esemény Európai Unió naptárában – mondta Fodor Dóra.

– A városnak illetve a térségnek mindhárom helyszínen volt standja. Gazdasági-befektetői és turisztikai kiadványokat osztottunk a látogatóknak, próbáltunk kapcsolatokat építeni, partnereket szerezni a különböző projektekhez. A legnagyobb érdeklődés a zalaegerszegi befektetői prospektusokat, szórólapokat kísérte. Kínáltunk ismertetőt a termálberuházásokról is. Sokan szóban kérdeztek bennünket elsősorban a gazdasági lehetőségekről – tette hozzá Zsuppányi Ágnes.

A brüsszeli delegáció tagjai összegzésül hangsúlyozták: a látogatás hasznos egyrészt a személyes kapcsolatok építése miatt, másrészt megkönnyíti az európai uniós mechanizmus megértését. Segít átlátni azt, hogy egy zalaegerszegi vagy térségi nagyprojektet hogyan lehet a brüsszeli döntéshozás felé irányítani. Példaként Fodor Dóra elmondta: a többcélú kistérségi társulás részére nemrég adtak be egy norvég alap pályázatot, amelynél kapcsolati előnyük volt. A nyílt napon ugyanis megismerkedtek a norvég alap irányítóhatóságának vezetőjével, és elérhetőségeket cseréltek. A pályázat benyújtása előtt telefonon is egyeztettek, ezáltal több hibalehetőség kiküszöbölhető.

Zsuppányi Ágnes és Fodor Dóra reméli, a jövőben kamatoztatni tudják majd ezeket a kapcsolatokat a város és térsége javára. (Zala-Lap Kft.)

Tartalom megosztása: