keresés a weboldalon

Nyolc éremből 3 arany

Zalaegerszeg címer
Hírek

Nyolc éremből 3 arany

2010 szeptember 26 - vasárnap
Salgótarjánban és a Mátrában találkoztak a legjobb tájfutók az idei rövidtávú és pontbegyűjtő csapatbajnokságon, ahol természetesen a legjobb zalai tájfutók is részt vettek. A leglátványosabb és leggyorsabb táv bajnokságát (rövidtávú ob) két fordulóban – délelőtt selejtező, délután döntő – Salgótarján belterületén rendezték meg. Már a selejtezők is szoros csatákat és nagy izgalmakat hoztak, hiszen itt dőlhetett el, hogy a helyenként mamut méretű mezőnyökben kik juthatnak az „A” döntőbe, vagyis a legjobb 24 közé. Zalai részről a Nagykanizsai Zalaerdő SE, a Göcsej KTFE és a Zalaegerszegi TC versenyzői is jól vették az akadályokat és összesen 24-en (18 ZTC-s) folytathatták a legjobbak közt a délutáni döntőben.

Zalai részről a Nagykanizsai Zalaerdő SE, a Göcsej KTFE és a Zalaegerszegi TC versenyzői is jól vették az akadályokat és összesen 24-en (18 ZTC-s) folytathatták a legjobbak közt a délutáni döntőben.

A több mint 800 fős mezőny a délutáni döntőre áthelyezte székhelyét Salgótarján főterére, hiszen a cél itt volt felépítve. A terep ezúttal túlnyomó részt dombokra épített lakótelep és a egy kisebb területű erdő részletből állt. A meredek, sok lépcsővel és tereplépcsővel tarkított domboldalak fizikailag, míg az útvonalválasztós, technikás (és figyelős) pályák komoly szellemi feladatot jelentettek a döntő résztvevőinek.

Az felnőtt elitmezőny korai rajtoltatása, látványos átfuttatása a célon, drámai versenyt hozott a nagy létszámú szurkolói tábor előtt. Az év elején a válogatottságtól visszavonuló Novai Éva (ZTC) továbbra is jó formában versenyez. A selejtező csoportjából könnyed versenyzéssel jutott a fináléba, ahol ezúttal – kihasználva az esélytelenség nyugalmát – hiba nélküli futással érkezett a célba.

A mezőnyben mögötte rajtolóknak nem sikerül jobb időt futni, míg az esélyes Gyurkó Fanni (OSC) az átfutó pontot hagyta ki, így Éva számára a jó futás bajnoki aranyérmet jelentett. Ez volt Novai Éva 27. felnőtt bajnoki aranyérme. A fiatalabb korosztályban is örülhettünk jó futásoknak.

Varga Zsombor (Nk. Zalaerdő) a fiú 14-es korosztályban rendkívül jó futással és szoros versenyben – a győztestől 5 másodperc hátránnyal- a 3. helyen végzett, mely számára az első bajnoki érem is egyben. Az újonc leányoknál az idén már bajnoki érmet szerző Simon Alexandra (ZTC) szerepelt a legjobban, aki ezúttal a bajnoki pontokat érő 4. helyen végzett.

Szintén nagyszerűen futott Fábián Eszter (ZTC), aki az erős ifjúsági mezőnyben az előkelő 7. helyen zárt. Az felnőtt és az utánpótlás mezőnytől a szeniorok sem maradtak el. Az egyik legnagyobb mezőnyű kategóriában (62 induló), az F40-ben rajthoz álló Fehér Ferenc (ZTC) egyenletes futással, szokatlanul nagy előnnyel megnyerte a nap második ZTC-s aranyérmét.

Az F50-ben induló Varga József (Nk. Zalaerdő) már a selejtezőben tudatosította az ellenfelekkel, hogy számolni kell vele, és a délutáni döntőben – lemásolva délelőtti futását – magabiztosan versenyezve megnyerte a versenyt. Két zalai versenyző viszont leszorult a dobogóról. Porgányiné Henrich Piroska (ZTC) az N35-ös kategóriában, míg Bányai Attila (ZTC) az F65-ös korcsoport küzdelmeiben végzett az előkelő 4. helyen.

További jobb zalai helyezések: N35 6. Kovács Judit (ZTC) N45 8. Vargáné Kocsis Katalin (Nk. Zalaerdő) F14 15. Kiss Kornél (ZTC) F35 6. Mézes Tibor Sólyom (GOC), 7. Varga Bálint (ZTC) 12. Mitró Zoltán (ZTC) F60 12. Vajda László (ZTC)

* * *

A bajnoki hétvége Mátraszentimrén az országos pontbegyűjtő csapatbajnoksággal folytatódott, ahol is a két zalaegerszegi klub indított csapatokat. A sportágban ez az a versenyszám, ahol igazi csapatfeladatot kell megoldani. A csapatot alkotó három fő egyszerre rajtol és a kötelező pályaszakasz mellett további pontokat kell úgy elosztani a versenyzőknek egymás között, hogy a futók közel azonos időben érjenek célba.

A technikai képzettség és a fizikai felkészültség mellett jól kell ismernünk társaink képességeit is a feladatok jó elosztásához. A meredek hegyoldalak, a helyenként köves, sziklás szakaszok mellett a technikailag magas színvonalú pályák is nehezítették a csapatok dolgát. Ezen a napon a Zalaegerszegi Tájékozódási Futó Club versenyzői összesen 4 bajnoki érmet szereztek.

A női elit mezőnyben újból a legjobbak között a ZTC csapata. A Novai Éva, Uhlir Tímea, Szabó Ágnes összetételű csapat nagyon jó taktikát választva a dobogóról néhány perccel lemaradva a 4. helyen végeztek. Nagyot léptek előre a legfiatalabb ZTC-sek. A Fekete Ágoston, Erdős Márton, Porgányi Márk összetételű csapat igazi egységet alkotva, nagyszerű elosztással és jó futásokkal a 2. helyen végeztek a 18 csapatos mezőnyben.

Jól futottak a ZTC-s leányok is, ahol két csapat is a bajnoki pontokat érő 6. helyen végzett. Az N14-ben Simon Alexandra, Balogh Zsófia, Porgányi Anna, míg az ifjúságiak mezőnyében Gömbös Szilvia, Fábián Eszter, Szerdahelyi Dóra összeállítású csapat futott jól a csapatban. Ez a bajnoki verseny sem zárulhatott zalai aranyérem nélkül, melyről ezúttal a ZTC szenior 105-ös (minimum összéletkor) csapata gondoskodott.

A címvédőként rajthoz álló trió – Mitró Zoltán, Varga Bálint, Fehér Ferenc – ezúttal is „jól osztotta a lapokat” és magabiztos előnnyel győztek és nyerték meg újabb bajnoki érmüket. A sor még mindig nem ér véget, hiszen ZTC női 105-ös (Porgányi Henrich Piroska, Erdősné Németh Ágnes, Kovács Judit) és a férfi 185-ös csapata (Bányai Attila, Horváth Zoltán, Vajda László) is a dobogó legalsó fokára állhattak, mellyel újabb érmeket szereztek egyesületük számára.

További pontszerző helyezések: N21 8. Göcsej KTFE (Császár Éva, Szivák Ildikó, Kövér Csilla) F18 8. ZTC (Lukács Gergő, Lukács Péter, Nemes Noel) F20 8. ZTC (Molnár Barnabás, Böjti Bence, Erdős Gergely) Összességében a két bajnoki versenyen a zalai klubok 8 érmet (6 ZTC és 2 Nk. Zalaerdő) gyűjtöttek, s ezen belül 3 bajnoki címet is sikerült elhódítani.

Tartalom megosztása: