keresés a weboldalon

Ökobusz Zalaegerszegen

Zalaegerszeg címer
Hírek

Ökobusz Zalaegerszegen

2012 október 04 - csütörtök
2012. június 27-én adták át az első ökobuszt Zalaegerszegen. Az ünnepélyes átadóra anyával mentünk el. Az átadás alkalmából emlékjegyet és lufit kaptunk ajándékba, utána pedig utazhattunk a buszon.

Az ökobusz helyi járatként közlekedik a városban, ami egy 18 méter hosszú, alacsony padlós, 150 fős autóbusz. Üzemanyaga a zalaegerszegi szennyvíztisztító telepen szennyvíziszapból előállított biometán. A busz tetején lévő 12 db 140 literes kompozit tartályba kerül a biogáz. A busz kevés kormot bocsát ki, és a zajszintje is alacsonyabb, kedvezőbb a városnak. A működtetése és a beszerzése is sokkal olcsóbb, mint a hagyományos buszoké. A biogáz 50-60 %-kal kevesebbe kerül, mint a diesel üzemanyag. Az egerszegi szennyvíztelepen keletkező biogázt eddig csak hő- és villamosenergia termelésére fordították, ezzel fűtenek például a kórházban, a fürdőben és a kempingben is.
 

A busszal egy időben két Opel Combo Cargo-t is üzembe helyeztek, ezzel bővítve a Zalavíz gázautó-flottáját. A megnyitón ezeket az autókat is megnézhettük.

Jó lenne, ha több ilyen busz járna a városban, hogy ezzel is óvjuk környezetünket.

Kovács Ferenc
3.a
Landorhegyi Általános Iskola, Sportiskola

 

Tartalom megosztása: