keresés a weboldalon

Okoszebrát létesítettek Zalaegerszegen (Videó)

Zalaegerszeg címer
Hírek

Okoszebrát létesítettek Zalaegerszegen (Videó)

2017 május 24 - szerda
Okoszebrát létesítettek Zalaegerszegen: a beépített szenzor érzékeli a közeledő gyalogost és fényjelzést küld róla az autósnak. Ez a második ilyen intelligens berendezés az országban.

Zalaegerszeg egyik legforgalmasabb csomópontjában iskolába, bevásárlóközpontba igyekeznek több ezren naponta, köztük Dömötörné Boncz Ágota. Másokkal együtt ő is örül a fejlesztésnek. „Örülök neki, én mindennap itt jövök-megyek” – fogalmazott az asszony.

„Hogyha áthaladok ez előtt a szenzor előtt, akkor utána egyből bekapcsolnak a LED-lámpák, amit most éppen látunk” – az intelligens gyalogosátkelő-rendszer működését Szűcs Alfréd, a kivitelező cég munkatársa magyarázta.

Debrecenben telepítettek elsőként hasonló technikát, ez most a zalaegerszegiek biztonságos közlekedését szolgálja. Abban a csomópontban, ahol az utóbbi években egy halálos és több személyi sérüléssel járó közlekedési baleset is történt.

 

„Kimondottan fontos akkor, amikor rossz látási viszonyok vannak: szürkület, éjszaka. A jobb láthatóság szempontjából a járművezetők kellő távolságból tudják észlelni a gyalogosokat, és ebből a szempontból nagyon fontos és nagyon jó, hogy ez a gyalogátkelő így megépült” – vélekedett Soós Szabolcs, a Zalaegerszegi Rendőrkapitányság közlekedésrendészeti osztályvezetője.

A Zalaegerszegen csak okoszebraként emlegetett gyalogosátkelő rendszer kiépítése 2,4 millió forintba került. A beruházás jól illeszkedik a város Smart city programjához.

„A 21. században egyre fontosabbak az intelligens és okos városépítészeti és fejlesztési megoldások. Éppen ezért Zalaegerszeg önkormányzata a Top programban összességében 200 millió forintot irányzott elő a Smart city megvalósítására” – ismertette Balaicz Zoltán polgármester.

A városvezető hozzátette: az első intelligenszebrát újabbak követik majd Zalaegerszegen.

F.M./P.B.

Fotó: Seres Péter

Tartalom megosztása: