keresés a weboldalon

Oktatási tapasztalatcsere Debrecenben és Pécsen

Zalaegerszeg címer
Hírek

Oktatási tapasztalatcsere Debrecenben és Pécsen

2008 március 06 - csütörtök
Az elmúlt hetekben oktatási küldöttség látogatott Debrecenbe, majd néhány napra rá dr. Gyimesi Endre polgármester és Balaicz Zoltán, a Zalaegerszeg Felsőfokú Oktatásáért Közalapítvány igazgatója, az oktatási és ifjúsági bizottság elnöke a Pécsi Tudományegyetemen tárgyalt az intézmény vezetőivel.

Debrecenben Balaicz Zoltánon kívül Velkey Péter művelődési és sport osztályvezető, valamint Englert Tamás, az Észak-Zalai TISZK igazgatója vett részt megbeszéléseken. A látogatás folytatása a két város közötti eddig is jó kapcsolat szorosabbra fűzésének.

Múlt év végén a debreceniek voltak tanulmányúton Zalaegerszegen, most oktatási, oktatásszervezési és szakképzési témákban egyeztettek a két város szakemberei. A zalaegerszegieket Halász D. János alpolgármester és Hajnal János a debreceni TISZK igazgatója fogadta. A találkozó alkalmával a fő téma a térségi integrált szakképző központok közeljövőben történő átalakítása, a lehetséges alternatívák és a közös megoldási módok felvázolása volt.

Pécsen a város polgármesterét és az oktatási bizottság elnökét prof. dr. Gábriel Róbert, a Pécsi Tudományegyetem új rektora, prof. dr. Horváth Béla kapcsolati rektor helyettes, prof. dr. Bódis József a PTE Egészségtudományi Karának dékénja, dr. Koltai Dénes a PTE Felnőttképzési és Emberi Erőforrás Fejlesztési Karának dékánja, valamint dr. Mecsi József, a PTE Pollach Mihály Műszaki Karának dékánja fogadta.

A tárgyaláson elsősorban az egészségtudományi kar zalaegerszegi képzési központjának jelenlegi helyzetét és jövőbeni fejlesztési lehetőségeit tekintették át. Ennek fő oka, hogy a város egyik fejlesztési irányvonala a gyógyturizmus és a rekreáció területei lehetnek, a másik, pedig a három szomszéd országra való tekintettel, az idegen nyelvű képzések.

A megbeszélésen eldőlt, hogy az egyetem nem száll be Zalaegerszegen a PPP-konstrukciós kollégiumi felújításba. Eredetileg úgy volt, hogy a Landorhegyi u. 23. szám alatt található „B” épület PPP-konstrukcióban felújításra kerül, azonban az egyetem új vezetése a gazdasági számításokat látva letett erről a tervéről, hiszen mindez 20 éves elkötelezettséget vonna maga után. A törlesztés csak úgy jött volna ki a számítások szerint, ha egy hallgatóra vetítve havi 102 ezer 500 forintot fizetnek vissza a vállalkozónak, aki felépítette és működtette volna a létesítményt. Ebből az egyetemnek 51 ezer forintot kellett volna fizetni, míg a hallgatóknak – figyelembe véve a havi 9 ezer forintos lakhatási hozzájárulást – havi 42 ezer forintba került volna a kollégiumi díj.

Zalaegerszegen nem olyan anyagi hátterű hallgatók tanulnak, akik képesek lennének a kollégiumi elhelyezését havi 42 ezer forintot fizetni. Ezért a pécsi egyetem sem Zalaegerszegen, sem pedig Szombathelyen és Pécsen sem foglalkozik a jövőben a PPP-konstrukciós kollégiumi felújításokkal. Helyette egy lassabb ütemű, 3-5 éves kollégiumi felújítási programot kezdenek el, amiben számítanak az önkormányzatok segítségére is – hangzott el a szakértői megbeszélésen.

Az egészségtudományi kar és a Pollach Mihány műszaki kar a hallgatói utánpótlás érdekében együttműködési szerződést kíván kötni a zalaegerszegi Deák és Széchenyi szakközépiskolákkal. Döntés született arról is, hogy az egyetem elindítja Zalaegerszegen a logisztikai műszaki menedzser asszisztens felsőfokú szakképzést a támogató cégekkel és vállalatokkal együttműködve. Az egyetem továbbá felajánlotta a városnak a tudományos együttműködést, és egy külső tanszék létrehozásának lehetőségeiről is tárgyalnak a későbbiek folyamán, ennek részletes tervét dr. Koltai Dénes dékán fogja elkészíteni. (Zala-Lap Kft.)

Tartalom megosztása: