keresés a weboldalon

Ökumenikus istentisztelet Zalaegerszegen

Zalaegerszeg címer
Hírek

Ökumenikus istentisztelet Zalaegerszegen

2009 október 02 - péntek
Ökumenikus istentisztelet keretében kértek áldást az ezer éves Zala (Colon) megyére október elsején Zalaegerszegen, a Mária Magdolna Plébániatemplomban. Az ünnepség során megemlékeztek Mindszenty József egykori bíborosra, aki 90 évvel ezelőtt vette át a megyeszékhelyi plébánia vezetését.

Az istentiszteleten dr. Márfi Gyula veszprémi érsek prédikált. Köszöntőt mondott Steinbach József, a Dunántúli Református Egyházkerület püspöke, és Ittzés János, a Nyugati Evangélikus Egyházkerület püspöke. Az ünnepi alkalmon közreműködtek a helyi felekezetek vezetői, így Stróber László apátplébános, Török Zoltán református lelkész, Szabó Vilmos evangélikus lelkész és Ocsovai Grácián ferences szerzetes.

A világi vezetők részéről Manninger Jenő, a megyei közgyűlés elnöke mondott rövid köszöntőt a közgyűlés által kezdeményezett ünnepségen, mely az Ezer Éves Zala rendezvénysorozaton belül a Zalaiakkal a Zalaiakért címmel hirdettek meg. A rendezvényen számos pap, valamint polgármester vett részt.

Steinbach József a három alaptételről, a hitről, mely az isten felé nyitás, a szeretetről, melynek megvalósítsa napjainkban egyre nehezebb és a reményről, mely a jövő felé, akár a következő ezer évre mutat utat, szólt.

Ittzés János Szent István szavait idézte, és a kereszttel terhes, küzdelemmel teli életről szólt, mely csatát a családon és nemzeten belül kell győzedelmesen megvívni, isten segítségével, mely az eddig fennmaradásunk alapja volt.

Dr. Márfi Gyula a túlzásoktól mentes hazaszeretet fontosságáról szólt, melyre nagy ütés mért néhány eltorzító eszme, így a nemzeti szocializmus, a proletár internacionalizmus és az ultraliberalizmusa. Ez utóbbi, napjaink mérge, mely az egyén és a szabadság túlhangsúlyozásával árt, hatalmas ígéreteket tesz, főként az anyagi javak nyújtotta hamis örömök terén.

A déli harangszó alatt hangozott fel a magyar Himnusz a templom énekkara közreműködésével. A dicső múltra emlékeztető harangszó és a jelen ünneplőinek zengő éneke betöltötte a teret és a szíveket. A templom mellett álló Mindszenty szobornál koszorúzással zárult az ünnepség, ahol Stróber László idézte fel a bíboros életútját, majd az egyházi és világi vezetők rótták le tiszteletüket.

(Zala-Lap, B. K.)

Tartalom megosztása: