keresés a weboldalon

Omas Küche!

Zalaegerszeg címer
Hírek

Omas Küche!

2013 december 13 - péntek
Azaz a nagyi konyhája. A Páterdombi Szakképző Iskola 7-8.osztályosoknak hirdetett idegen nyelvi versenyt. Ezúttal az előzetes feladat egy prezentáció elkészítése volt Granny’s kitchen/ Omas Küche címmel.

A verseny szervezői aktuális témát választottak. Egyre inkább előtérbe kerülnek a hagyományos, régi ételek, főzési, tartósítási eljárások, a biogazdálkodás. A jól bevált receptek szerint készült fogások színt visznek a pizza-hamburger-sült krumpli kissé már unalmas hármasságába. A tévében is számos főzőműsor vállalja fel a vidék ízeinek bemutatását.

Óriási szerencsénkre egyik csapattagunk, Rebeka nagymamája egy apró, Vas megyei faluban, Viszákon él. Mindent maga termel, állatokat tenyészt, tésztát gyúr. Kamrája teli saját készítésű lekvárral, savanyúsággal. A lányok, Rebeka és Anita, gondoltak egy merészet: meglátogatják a nagymamát, ellesik tőle a legfontosabb konyhai tudnivalókat – s mindezt rögzítik fényképeken és videón. És lőn! A tervet tett követte.

S amikor a suliba behozták az első, még vágatlan verziót, Jutka néni, vagyis felkészítőnk, Sabján Judit tanárnő alig akart hinni a szemének! „Ezek itt tényleg ti vagytok? Valóban elmentetek a mamihoz?” Ilyen és ehhez hasonló kérdések röpködtek. A lányok lelkesedése olyannyira magával ragadta tanárnőnket, hogy másnap hatalmas paksamétával érkezett, s a felkiáltással:”Ezeket mind meg kell tanulni!” Hát, mi nem repestünk az elragadtatottságtól!

Azért persze nekiálltunk, magoltuk a zöldség-, gyümölcs-, fűszerneveket, magyar specialitások receptjeit-németül.

A verseny délutánján kellőképpen izgatottak voltunk. A páterdombi suliban azonban olyan szeretettel fogadtak bennünket, hogy némileg nyugodtabban vonultunk az emeleti aulába. A verseny a tavalyi tanévtől a Szabó Katalin Emlékverseny nevet viseli a fiatalon elhunyt német-olasz szakos tanárnő emlékére, édesapja a rendezvény fővédnöke. A hivatalos megnyitót követően elkezdődtek a prezentációk. Mi a négyes sorszámot húztuk. Hamarosan sorra is kerültünk, s némi elfogódottság után videónkkal mosolyt, sőt nevetést váltottunk ki a zsűriből s a versenytársakból. Nyolcadikos diáktársaink utánunk következtek, ők is jól szerepeltek.

A szóbeli feladatot játékos totó követte, aztán lazításképpen néhány, már versenyen kívüli feladat.

De végül elérkezett az eredményhirdetés pillanata! Nagy-nagy örömünkre a második helyet szereztük meg! Oklevelet, könyveket és…és, igen! Még egy hatalmas tortát is kaptunk. Megbeszéltük, hogy azt másnap az osztályunkkal közösen fogyasztjuk el.

Külön szeretnénk megköszönni Somlói Patrik osztálytársunk munkáját, sokat segített a videó elkészítésében. S mivel Jutka néni fényképezőgépéből- nagy bosszúságára- éppen kifogyott az elem, a kiváló Katona Tibor fotóit mellékeljük. Reméljük, nem bánja!

A lányok a végén egyhangúlag megszavazták: jövünk jövőre is!

Dabronaki Rebeka és Tibola Anita nevében a harmadik csapattag beszámolóját olvastátok:

Szirmai Gergő 7.b
Landorhegyi Sportiskolai Általános Iskola

Fotó: Katona Tibor

Tartalom megosztása: