keresés a weboldalon

Zalaegerszeg

Önálló helyen a drogambulancia

Zalaegerszeg címer
Hírek

Önálló helyen a drogambulancia

2005 április 27 - szerda
Hetek óta dolgoznak a szakemberek a mentálhigiénés központ tetején. A jelenlegi egyszintes épület újabb emelettel bővül. A beruházás a páciensek jobb ellátását szolgálja, és egyben megszűnteti a lapos tető következtében többször előfordult beázásokat.

– Több funkciónak biztosít helyet a mentálhigiénés központ. Itt található az addiktológiai gondozó, a gyermek- és ifjúsági pszichiátria, a krízisintervenció, az Alzheimer-ambulancia, a pszichoterápiás ambulancia, valamint a drogambulancia. A legnagyobb gondot az jelentette számunkra, hogy a gyermek- és ifjúsági pszichiátriával egy blokkban működött a drogambulancia, melynek forgalma évről évre nő. A szűkös körülmények megszűntetése érdekében határoztunk úgy, hogy kettéválasztjuk a két területet. A készülő, 150 négyzetméter alapterületű új szinten önálló elhelyezést kap a drogambulancia – tudtuk meg dr. Győri Lászlótól, a kórház pszichiátriai osztályának vezető főorvosától.

A munkálatok egy hónapja kezdődtek. Mára elkészült az új szint vázszerkezete, melyet a tetőfedés, illetve a belső munkálatok követnek. A beruházás mintegy 25 millió forintba kerül. A költségekből 15 millió forintot vállalt magára a kórház, míg a fennmaradó 10 millió forintot pályázati forrásból biztosítja az intézmény.

– A Gyermek-, Ifjúsági és Sportminisztérium hirdetett pályázatot a drogbetegek ellátásának fejlesztését célozva. Ezt az alkalmat ragadtuk meg, és kértük a minisztérium segítségét a drogambulancia önálló épületegységbe történő költöztetéséhez. Pozitívan bírálták el pályázatunkat, így indulhatott el a beruházás – tájékoztat a főorvos. – Az új szinten immár ideális körülmények közé kerül a drogambulancia, de itt folynak majd a drogelterelés csoportos foglalkozásai is. A költözés révén felszabaduló helyiségek ugyanakkor lehetővé teszik a gyermek- és ifjúsági pszichiátria bővítését is.

Dr. Győri Lászlótól megtudtuk: az elmúlt évben 207 fiatal kérte a zalaegerszegi drogambulancia szakembereinek segítségét. A 14 és 32 év közötti páciensek többsége különböző cannabis származékokkal, marihuánával, illetve amfetaminokkal kábítja magát, de megfordulnak az ambulancián kokainfüggők is.

– Három módon kerülnek hozzánk a drogot használók, illetve drogfüggők. Ritkán, de előfordul, hogy önként keresik fel a fiatalok az ambulanciát, mert elhatározzák, hogy szeretnének megszabadulni problémájuktól. Megtehetik ezt önként, mindenféle beutaló nélkül. A másik eset – ez a leggyakoribb -, amikor a rendőrségi eljárás keretein belül esik a választás az elterelés intézményére, de háziorvosi, gyermekorvosi ajánlással, illetve pedagógusaik révén is megkeresnek bennünket a fiatalok – mondja dr. Győri László.

Tartalom megosztása: