keresés a weboldalon

Önismereti kör a Teleki kollégiumban

Zalaegerszeg címer
Hírek

Önismereti kör a Teleki kollégiumban

2009 december 11 - péntek
Ragán Katalin vezetésével önismereti kör várja hetenként egy-egy órára a Teleki kollégistákat. Mint a tanárnő elmondta, nem lélekbúvárkodásról, nem túl dramatizálásról és nem is színészkedésről szól a klub, hanem egyfajta játékos tanulásról, ahol a saját tapasztalatokon keresztül tesznek szert minél nagyobb önismeretre a diákok.

Ottjártunkról éppen a kommunikáció volt a téma. Mint legtöbbször, ez alkalommal is szituációs játékok segítségével szereztek információkat a lányok a verbális és nonverbális összetevőkről. Mint kiderült ez utóbbi 55 százalékkal az élen áll. Ezt követi a vokális csatorna és a végül a kimondott szó. Ez utóbbi különösen a tizenéves korosztály számára nehéz dió, többek között a szegényesebb szókincs miatt.

Az adott társaság érettsége, összeszokottsága szabja meg a témákban való elmerülést, az ehhez választható feladatokat. Az egész éves programban, mely szakköri keretek között folyik, az érzelmek, a személyiség és elemei, a különböző készségek és a megismerő folyamatok kerülnek górcső alá. A kellemes hangulatú, elfogadó légkörű foglalkozások hozadéka többek között a bátrabb iskolai megnyilatkozás.

– A fő szabály, hogy nem nevetjük ki egymást. Itt nincs jó vagy rossz válasz – mondja Ragán Katalin. – A részvétel lényege az önkéntesség, hiszen az önismeret önfejlesztésen múlik. Az ez iránti igényt próbáljuk kialakítani, erre nevelünk.

(Zala-Lap, B. K.)

Tartalom megosztása: