keresés a weboldalon

Origami térben és síkban

Zalaegerszeg címer
Hírek

Origami térben és síkban

2010 március 07 - vasárnap
Csupán egy- két alkalomnak indult, aztán a nagy érdeklődés miatt hagyományos programmá vált a zalaegerszegi Pais-tagiskolában az origami verseny. A ritka megmérettetés híre terjed és évről évre a megye mind távolabbi helyeiről, érkeznek résztvevők. Az idén közel harminc, 1-8. osztályos tanuló váltott át egy órára a hajtogatás világába, Zalaegerszeg színeiben a házigazdák és az Eötvös iskolások. A visszatérő diákok mellett új arcokat és még inkább ügyes kezeket jelentettek a nagykanizsai Batthyányi gimnázium hatodikosai. A versenyt, immár 11. alkalommal hirdették meg, az iskola egykori pedagógusa, Mészárosné Simon Gyöngyi emlékének adózva.

Bizonyára a fiatalon elhunyt tanítónő, aki a műfaj nagy kedvelője volt, is elcsodálkozna mire nem képesek a gyerekek a papírhajtogatás terén, ha szabadjára engedhetik fantáziájukat.

Megkötés a témát illetően nem volt, akár síkbeli, akár térbeli alakokat lehetett készíteni. Az egy óránál időigényesebb kiegészítőket, mint a például a háttér, hozhatták magukkal a versenyzők. Az értékelésben az „apróságok”, az esetleges miniatűr figurák sokat nyomtak a latban.

– Hihetetlen kreativitás van a gyerekekben, hogy megmutassák, amit tudnak. Fontos, hogy az iskola ne csak mindig a tananyagról szóljon. Az ilyen feladatok nagymértékben fejlesztik a kombinatorikai képességet, a kézügyességet, amellett az egésznek barátságos hangulata van, olyan, ahol jó lenni – mondta Fonódiné Vidovics Katalin tanítónő, a verseny főszervezője.

Majd hozzátette, a technika órák száma alacsony, ezért inkább a délutáni szabadidő terhére van lehetőség az efféle hasznos elfoglaltságra. A felkészülésben könyvek és külön e témát taglaló folyóirat, mely időközben megszűnt, segíthet. De fő a nyugodt környezet, ahol el lehet mélyedni és egy elkötelezett pedagógus, aki mindezt támogatja.

A verseny végén a zsűri és a DÖK által legjobbnak ítélt munkák kaptak elismerést, de minden résztvevő kisebb ajándékban részesült. Az életkor szerinti kategóriákban első helyet értek el: Sepsi Zsombor (Landorhegyi – Pais), Horváth Patrícia (Pölöske), Gáspár Bettina (Pölöske).

(Zala-Lap, B. K.)

Tartalom megosztása: