keresés a weboldalon

Zalaegerszeg

Országos felhívásra jelentkeztek a donorok

Zalaegerszeg címer
Hírek

Országos felhívásra jelentkeztek a donorok

2004 november 11 - csütörtök
Az Országos Vérellátó Szolgálat az elmúlt héten a lakosság segítségét kérte, mivel az utóbbi egy-két hétben régóta nem tapasztalt mértékben csökkent az ország vérkészlete. Ez többek között a hónapok óta tartó csökkenő véradási kedvnek, valamint a vérfelhasználás folyamatos növekedésének tudható be. Zala megyében körülbelül 10-20 százalékkal csökkent a váradások száma az elmúlt időszakban, ám ennek ellenére minden vérigényt ki tudnak elégíteni – tudtuk meg dr. Dancza Tímeától, a Zalaegerszegi Területi Vérellátó vezetőjétől.

Adj vért, életet menthetsz. Ez a felhívás most – az egészségügyi ellátás biztonságos működtetése érdekében – nagyon időszerű. Az egerszegi vérellátó intézetnek nemcsak a helyi, hanem a Nagykanizsai és a Keszthelyi kórház számára is biztosítania kell a vérkészletet. Dr. Dancza Tímea vezető főorvos elmondása szerint ezeket a depókat maximálisan feltöltik még akkor is, ha a vérellátóban csökken a készlet.
A budapesti felhívás nem azt jelentette, hogy országosan vérhiány van, hanem azt, hogy a fővárosban összpontosul a klinikák többsége, ezért ott nagyon sok műtétet végeznek. Sok vidéki beteget is itt látnak el, ezért Budapesten sokkal több vérre van szükség.
Az országos felhívást követően egyébként szerdán és csütörtökön nap alatt több mint hetvenen jelentkeztek az egerszegi vérellátó állomáson. A donorokat az eddigi heti két nap helyett most minden nap reggel nyolc órától délután három óráig fogadták. Dr. Dancza Tímea még hozzátette: az intézet a saját területének ellátásán túl rendszeresen küld vért a fővárosi kórházaknak, klinikáknak.

Tartalom megosztása: