keresés a weboldalon

Országos hírű versennyé nőtte ki magát a Westorientál Hastáncfesztivál

Zalaegerszeg címer
Hírek

Országos hírű versennyé nőtte ki magát a Westorientál Hastáncfesztivál

2016 november 04 - péntek
Kilencedik alkalommal rendezte meg a Zalaegerszegi Hastánc Egyesület a Westorientál Hastáncfesztivált a Keresztury VMK-ban. Az idei versenyre 32 kis- és nagycsoportos, valamint 64 szóló produkcióval neveztek, árulta el Nemesházi Bernadett az egyesület elnöke és a rendezvény főszervezője. Az idei versenyre a helyi versenyzőkön kívül Nagykanizsa Lenti, Fejér, Vas, Győr-Moson-Sopron, Veszprém, Bács-kiskun, Somogy és Pest megyéből érkeztek táncosok.

A rengeteg produkció miatt már 11 órakor elkezdték a versenyzést a junior, tini és gyermek kategóriákban. Ezt követően a hagyományos gálaműsorral mutatkoztak be a verseny zsűritagjai, valamint a meghívott vendégek. A fantasztikus előadások sorában ki kell emelni Vitális Annát, a magyar hastáncművészet nagyasszonyát, aki először ült az ítészek székében. Csak úgy, mint a pozsonyi hastáncélet mozgatója Halka Tytykalova, aki örömmel fogadta el a szervezők felkérését. Varga Alexandra, Lehotai Livia, Székely Maya, Smolinka Eszter Mahasti, a rendezvény vándordíjának tavalyi nyertese Vass Zsanett, Gál Viktória és a fesztivál főszervezője Nemesházi Bernadett és az Ezer Rózsa Kertje táncosai- Bödör Alexandra és Horváth Eszter mind bemutattak egy –egy színt a hastánc csodás világáról. A hölgyek mellett az egyetlen férfi a zsűriben az egyiptomi származású Abd El Wahed Rabie volt. A legnagyobb tapsot mégis a Pekingből erre az alkalomra hazatérő Schäfer Katalin kapta, aki idén takarítónőnek öltözve lépett színpadra és ebből a szerepből varázslatos és modern hastánccal kápráztatta el a közönséget. A gála után a felnőtt versenyzők következtek, akik tanúbizonyságot tettek felkészültségükről és elhivatottságukról. Fiatal lányok, középkorú anyukák és bátor hölgyek léptek színpadra, mind hangsúlyozva a női lélek testi-lelki kiteljesedését és kortalanságát. A zsűri pontozással díjazott, ami arany, ezüst és bronzminősítéshez juttatat a versenyzőket. A zalaiak közül és a mezőnyben egyedül a maximális pontszámot kapó zalaegerszegi Jázmin csoport emelkedik ki, akik az amatőr felnőtt nagycsoportos kategóriát nyerték meg arany minősítéssel. Az egerszegi táncosok emellett csoportos kategóriában 6 arany és 2 ezüst, míg egyéniben 1 arany és 1 ezüstmenősítést szereztek. A zsűri sokat tanakodott kinek ítélje oda idén a fesztivál vándordíját, a Fehér Rózsát. Végül a szombathelyi Kiss Aletta lett a nyertes, akik modern táncával kápráztatta el a közönséget. A közönségdíjakat a Kelet lányai csoport és Horváth Beáta érdemelte ki, míg az Abd El Wahed Rabie által felajánlott egyiptomi utat a vépi Habda Viktória kapta. A verseny mellet az intézmény aulájában a Halloweenhez kapcsolódóan szellemes családi napot tartottak a gyerekeknek keleti bazárral, arcfestéssel, kiállítással és hastáncórákkal.

A rendezvény másnapján Szentes és Kecskemét után Zalaegerszegen is Workshop Maratont rendeztek, ahol 6 zsűritag – 6 mini foglalkozás keretében bővítette a jelentkezők hastánc tudását és technikáját. Nemesházi Bernadett elárulta, már most gondolkodnak a jövő évi, jubileumi 10. Westorientál Hastáncfesztivál programján, amelyben a közeli országok hastáncosait is megszólítanák.

Jóna István

Tartalom megosztása: