keresés a weboldalon

Zalaegerszeg

Oscar-gála

Zalaegerszeg címer
Hírek

Oscar-gála

2016 március 18 - péntek
A Los Angelesben tartott 88. Oscar-gálán a 2015-ös év legjobb filmjeit és filmeseit díjazták. A díjátadót 2016. február 28-án rendezték meg, melyet Magyarországon a Duna Televízió élőben közvetített. Ezzel sok-sok fanatikuson segítettek szerte az országban, ugyanis nem kellett az interneten órákat eltölteni azzal, hogy egy rendes élő adást találjunk.

Idén számos bírálat érte a díjakat odaítélő Akadémiát, mivel egyetlen fekete bőrű színészt sem jelöltek a legjobb színészi kategóriákban. A házigazda Chris Rock, aki szintén fekete bőrű komikus és filmproducer, nem egyszer tett vicces megjegyzéseket a fekete bőrűek támogatására vonatkozóan.

Filmekben idén nem volt nagy a választási lehetőség, így személy szerint a legjobb vizuális effektekre és a legjobb női mellékszereplőkre fordítottam a tekintetemet. A jelölések már jóval a gála előtt ismertek voltak, így bőven volt időm ismerkedni az idei gyűjteménnyel. Éppen a Dán lány című filmet fejeztem be, amikor átkapcsoltam az élő díjátadóra. A vörös szőnyegen egyre több és több színész és színésznő jelent meg, maguk mögött hagyva a rengeteg limuzint. A riporterek több hírességgel is tudtak beszélni, mint például Kate Blanchet, Lady Gaga, Sylvester Stallone, aki az évszázad legrosszabb filmért járó díjat vette át a gála előtt, Leonardo DiCaprio, akit a legjobban várt mindenki, és még sokan mások.

Miután mindenki bekerült az operába, és elfoglalta a helyét, a házigazda Chris Rock nyitotta meg a gálát egy fekete és fehér ember találkozásának a viccével.

A legjobb vágás díját a Mad Max- A lovag útja kapta meg, amely az emberiség jövőjét szemlélteti előttünk durvább karakterekkel és életmóddal. A számomra egyik legfontosabb díjat a vizuális effektekért az Ex Machina kapta, amely egy sci-fi film, ami a mesterséges intelligenciáról szól, annak következményeit szándékozik elhitetni velünk. Ezután a Mad Max három díjat zsebelt be egymás után, a legjobb smink, jelmez és látványtervezés kategóriában. Legjobb operatőr díjat már mindenki a Mad Max kezébe jósolta, mielőtt Emmanuel Lubezki a Visszatérőben alkotott munkája miatt egyértelmű díjazottként jött ki.

A szünetben Sam Smith a Spectre betétdalával szórakoztatta a művészeket. Magyar idő szerint ekkor már hajnali három volt. Társaim, akikkel elkezdtem nézni a gálát, már javában aludtak.

A szünet után a Mad Max ismertette velünk azt a tényt, hogy még mindig elfér nála 2 Oscar-díj a legjobb hangvágás és hangkeverés kategóriákban. Ebben a két kategóriában kedvenc filmemet (Csillagok Háborúja VII: Az ébredő erő) tekintettem befutónak. A legjobb eredeti filmzene kategóriában a még oscartalan Ennio Morricone mutatkozott be, aki maga mögé utasította John Williamst, a Csillagok Háborúja- és Thomas Newmant, A Kémek hídja megzenésítőjét. Nem sokkal később a szünetben hallott Sam Smith és Jemmy Napes jöttek ki díjukért a legjobb betétdal kategóriájának győzteséül a Spectre – A fantom visszatér című film betétdalával.

Kora reggel elérkezett a legjobb idegen nyelvű film díjának átadása, melyben Magyarország is érdekelt volt a Saul fiával. Ebbe a kiírásba nagyon jó filmek kerültek. Összehasonlítva az öt jelöltet, személy szerint nálam nem született legjobb film, mert úgy gondolom, hogy mindegyik a maga módján a legjobb. Volt film a Holokausztról, az arab tájakról, a török igazságtalanságról is. A díjat Nemes Jeles László kapta meg, megszakítva ezzel egy több mint 30 éves nyeretlen sorozatot.

A legjobb eredeti és adaptált forgatókönyvi díj a Spotlight, Egy nyomozás részletei, illetve A nagy dobás amerikai filmjeihez került. A számomra egyik fontos díj, a legjobb női mellékszereplő díja Alicia Vekanderhez került, a Dán lányban való teljesítéséért, amely szerintem egy átlagos film, amelyet túlreklámoztak. A szovjet kém Rudolf Abel alakításért Mark Rylancz-t részesítették a legjobb férfi mellékszereplői díjjal. A legjobb női és férfi főszerepért Brie larran A szoba és Leonardo DiCaprio a Visszatérő című filmekben való szereplésükért, megérdemelten kaptak Oscar-díjat. A Visszatérő rendezője percekkel később már köszönetét fejezte ki Leonardo DiCapriónak, miután Alejandro González Inárritu a legjobb rendező díjával érkezett a helyére.

Elérkezett a legjobb film választása. Nálam Steven Spielberg Kémek hídja volt a befutó. Nagy meglepetésre a Spotlight – Egy nyomozás részletei lett az év filmje, maga mögött hagyva Mad Maxt, a Kémek hídját, a Visszatérőt és a Mentőexpedíciót.

Azon az éjjelen nem sikerült aludnom, de teljesen megérte. Remélem, nem nagyon fog kihatni az iskolában elért eredményeimre, és nagyon örülök, hogy Magyarországon közvetítették a gálát. Jövőre sem tervezem kihagyni ezt az élményt, de még jobban várom a 2016-os év filmjeit.

Udovenko Krisztián (10. a)
Mindszenty József Általános Iskola, Gimnázium és Kollégium
Zalaegerszeg

Tartalom megosztása: